Inicijativa udruge Alfa Albona „Zgrada društvenog poduzetništva“ ušla je, u suradnji sa Gradom Labinom, u Pilot-program “Prostori (su)djelovanja” Naconalne zaklade za razvoj civilnog društva.

simboli

U sklopu Pilot-programa nalaze se svi gradovi zainteresirani  za uključivanje u Razvojnu suradnju s Nacionalnom zakladom s ciljem sudjelovanja u procesu savjetovanja, zajedničkog rada s organizacijama civilnoga društva i građanima na utvrđivanju prostora u gradu koji mogu biti preuređeni u buduće društvene (društveno-kulturne) centre.

Ova inicijativa koja je podržana od strane lokalne i reginalne samuprave te u 2013. godini dobila je slijedeća priznanja:

• Nagrada za društvenu inovaciju 2013. godine – Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, 24.500,00 kn nagrada,

1457755_10151740982137327_1274693190_n

• Nagrada za najbolju socijalnopoduzetničku ideju u 2012. godini – Udruga Slap, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, nagrada u obliku konzultanske usluge,

577495_10151326417627327_1805657371_n

• Natječaj “Moja zajednica”, – Zagrebačka banka, Zaklada UniCredit, NESsT, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, top 5 najkvalitetnijih društveno poduzetničkih projekata.

10153632_10151974598402327_1674260937_n

Prostor koji se planira urediti je jugozapadno krilo poslovne zgrade u centru Labina, koja se nalazi na glavnoj gradskoj prometnici u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora. Radi se o bivšem učeničkom domu Rudarsko-industrijske škole, koji nije u funkciji već preko 10 godina.

vijesti_20447_v

Trenutno se u krilu zgrade nalazi Centar za inkluziju i podršku u zajednici (1.kat), Centar za socijalnu skrb (3.kat-dio) i dvorana u kojoj se povremeno održavaju vježbe za osobe treće životne dobi i škola plesa (prizemlje). Ukupna površina krila je oko 800m2, a sastoji se od prizemlja, tri kata i visokog potkrovlja. Ispred i oko zgrade nalaze se parking i zelene površine. Plan je opisani dio zgrade renovirati i preurediti u “Zgradu društvenog poduzetništva Labin”, multifunkcionalni društveno-kulturni i edukacijski centar koji bi se sastojao od hostela za mlade, konferencijskog centra s dvije polivalentne dvorane (100 i 30 sjedećih mjesta), društveno-poduzetničkog akceleratora za mlade “start-up” poduzetnike, “co-working” slobodnog radnog prostora, prostora za organizacije civilnog društva, te lokalnog i županijskog info centra za mlade.

hostel slika
Hostel bi se sastojao od 56 ležajeva raspoređenih u 2-krevetne i 4-krevetne sobe sa zajedničkim kupaonicama, zauzimao bi površinu od 2 kata (oko 320m2), a uz recepciju imao bi prostor “dnevnog boravka” gdje bi se nudili dodatni sadržaji kao i blagovaonicu za posluživanje doručka. Hostel bi radio tijekom cijele godine, a u zimskom bi periodu služio i kao jedini gradski poslovni hotel.

PRILOG 5 - ZDP - 3D skice zgrade-page-003
Konferencijski centar sastojao bi se od dvije polivalentne dvorane. Veća dvorana površine 120m2 i kapaciteta od 100 sjedećih mjesta bila bi opremljena suvremenom audio-vizualnom tehnologijom i spremna za realizaciju svih vrsta edukacija, seminara i konferencija, a po potrebi bi se mogla prilagoditi za “stajaće” evente. Manja sala služila bi kao predavaona za do 30 osoba, ali i kao izdvojena sala za sastanke, te odvojeni uredski “co-working” prostor za goste konferencijskog centra.

PRILOG 5 - ZDP - 3D skice zgrade-page-005

Na dijelu 3. kata (cca 150m2) uredio bi se kao društveno-poduzetnički akcelerator, sa uredskim prostorima za “start-up” mlada društvena poduzeća, zajedničkom salom za sastanke i prezentacije te zajedničkim “co-working” otvorenim uredskim prostorom. U ovom bi prostoru mladi poduzetnici dobili svoje urede, mjesta za razradu poduzetničkih ideja, uz mentorstvo i stručno vođenje, a nezavisni profesionalci kao i gostujući poslovni ljudi mogli bi za povremeni rad koristiti “co-working” uredski prostor sa svom standardnom uredskom opremom i širokopojasnim bežičnim pristupom internetu.

PRILOG 5 - ZDP - 3D skice zgrade-page-006

Visoko potkrovlje površine od oko 100m2 uredilo bi se za organizacije civilnog društva, koje bi uz korištenje tog prostora, preko društvene komponente rada cijele zgrade povremeno koristile i ostale sadržaje u zgradi, poput konferencijskih dvorana, co-working uredskog prostora ili čak soba u hostelu za smještaj gostujućih suradnika.

PRILOG 5 - ZDP - 3D skice zgrade-page-004

Ulazni lobby sastojao bi se od recepcije hostela i predvorja konferencijskog centra, uredio bi se i lokalni info punkt za organizacije civilnog društva, dok bi se u potkrovlju kao dio prostora za OCD-e nalazio Županijski info centar za mlade.

Centar za inkluziju i podršku u zajednici, zbog svoje specifične djelatnosti (krojački salon) i strukture većine zaposlenika (osobe s invaliditetom) ostao bi djelovati u Zgradi društvenog poduzetništva, koja bi u svom startu zaposlila 10 osoba (s intencijom rasta broja zaposlenih kroz prvih nekoliko godina rada), a većinu novozaposlenih činile bi mlade visokoobrazovane osobe i teško zapošljive osobe iz marginaliziranih skupina.