Popularno nazvan EVS- European Volunteer Service (Europska Volonterska Služba) dio je programa Erasmus+ koji omogućuje mladima u dobi od 17 do 30 godina da volontiraju u drugoj zemlji tokom određenog vremenskog perioda. EVS može biti kratkoročan ili dugoročan, no najviše do 12 mjeseci. Ukoliko osoba ide na kratkoročno volontiranje do 2 mjeseca, tada može iskoristiti još preostalih 10 mjeseci za dugoročno, no ako najprije ide na dugoročno onda se kratkoročno volontiranje ne može iskoristiti.

SLIKA 7

Europska volonterska služba obuhvaća široki spektar područja gdje se volonteri mogu uključiti: kultura, mladi, djeca, obrazovanje, sport, socijalna skrb, zaštita okoliša, umjetnost itd., a osoba koja se odluči sudjelovati kao europski volonter, bira projekt i aktivnosti prema svojim mogućnostima i sposobnostima. Cilj je da se omogući neformalno iskustvo i učenje za mlade ljude, ohrabrujući njihovo društveno uključivanje i aktivno sudjelovanje, te da se unaprijedi njihova mogućnost za zaposlenje, a nakon završetka same službe volonter dobiva europski certifikat Youthpass u kojem su navedene sve kompetencije i vještine koje je volonter za vrijeme službe naučio kao i aktivnosti koje je obavljao.

SLIKA 10

Sudjelovanje u Europskoj volonterskoj službi je besplatno, a volonterima su pokriveni troškovi stanovanja i režija, zdravstvenog osiguranja, volonterske vize i prehrane za vrijeme trajanja projekta, a osim toga dobivaju mjesečni džeparac i besplatan tečaj jezika. Volonteri uvijek dobivaju mjesečni džeparac koji je odredila EU komisija sukladno standardu pojedine zemlje, a šta se tiče prehrane – volonterima ili organizacija daje novce za hranu svaki mjesec ili im osigurava 3 obroka na dan.

SLIKA 5

Udruga za mlade Alfa Albona ima akreditaciju za slanje, primanje i koordinaciju volontera u sklopu ovog programa. Kao organizacija pošiljatelj naša je svrha pripremiti volontere za projekte u stranoj zemlji, upoznavanje s dužnostima i pravilima volontera, te pružanje podrške za vrijeme trajanja i nakon završetka projekta. Kao organizacija primatelj odnosno domaćin – zajedno s volonterom provodimo projekt, osiguravamo sve uvjete za život i podršku volontera, osiguravamo mentora i vodimo evidenciju o odvijanju projekta.

SLIKA 6

Mladi koji se odluče sudjelovati kao europski volonteri, biraju projekt i aktivnosti prema svojim mogućnostima, sposobnostima i željama u čemu im udruga pomaže, a također redovito objavljujemo sve ponude i projekte u sklopu ovog programa na socijalnim mrežama kako bi mladima bile što dostupnije. Važno je naglasiti da Info centar za mlade Istarske županije radi svakim danom osim vikenda od 08,00 do 16,00 sati pa mladi mogu doći direktno kod nas u centar po informacije, pisati nam putem maila ([email protected]) ili pak nazvati na telefon (052/885-003, 095/8465656).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neke prijave zahtjevaju da se ispune posebni obrasci ili upitnici no to je navedeno u projektu ili te organizacija kontaktira i pošalje mailom upitnik. Također veoma često nakon prijave organizacije znaju imati skype intervjue kako bi lakše odabrale osobu koja će doći kod njih volontirati.

SLIKA 4 B

PROJEKTI UDRUGE ALFA ALBONA KAO ORGANIZACIJA PRIMATELJ

PROJEKTI UDRUGE ALFA ALBONA KAO ORGANIZACIJA POŠILJATELJ