U sklopu programa Europske Snage Solidarnosti te projekta Be mobile 3! udruga Alfa Albona ugostila je ukupno 3 volontera u 2023-oj godini na dugoročno volotiranje u Labinu. U periodu od lipnja do prosinca s nama je bio Jose Moreira iz Portugala, u periodu od srpnja do prosinca Andrea Cori iz Italije te u periodu od rujna do prosinca Mariia Poluden iz Njemačke.

To troje mladih boravilo je u Labinu, upoznali lokalnu zajednicu te zajedno s njom kreiralo mnogobrojne sadržaje, no s obzirom na najveću potrebu za rad s djecom fokusirali su svoj rad upravo na njih te u suradnji sa lokalnom osnovnom školom Matija Vlačić svaki tjedan održavali zanimljive radionice za djecu. Svakako od nekih moramo navesti radionice šivanja, pjevanja, učenja popravljanja bicikla i kreativnog pisanja i stvaranja, dizajniranja novih stvari, kazališnih vještina, mentalnog zdravlja.

Osim navedenog redovito su promovirali program u sklopu kojeg su bili ovdje, pomagali u obilježavanju značajnih dana za mlade, kreirali pop up evente, Rock buvljak, pub kvizove, humanitarnu lutriju sa Gradskim društvom Crvenog križa, kreirali medijski sadržaj i vijesti za mlade, radili video promocije, održavali online webinare o svom iskustvu na volontiranju, kreirali podcat pod nazivom Labinski ljudi, održali koncert u lokalnom Rock caffe baru….

Volonteri su imali i redovito mentorstvo, učili hrvatski jezik, imali priliku upoznati organizacije u lokalnoj sredini i stvoriti nova prijateljstva, biti dio nove zajednice i zaista pomoći da se u našoj sredini stvore nove prilike za djecu i mlade.

Projekt je financirala Agencija za mobilnost i programe Europske Unije kroz program Europske Snage Solidarnosti.