Festival dokumentarnog filma Shpeena DOX će ove godine doživjeti svoje treće izdanje. Od 20. do 22.srpnja, kroz 3 festivalske večeri te uz jedan glazbeni koncert i još mnogo iznenađenja, svi će zainteresirani moći “osvježiti se dobrim filmom”.

Službeno otvorenje festivala dogodilo se 10.srpnja uz projekciju filma 143° “ pulskog redatelja Danila Lole Ilića. Nakon toga, uslijedile su i dvije radionice za djecu: radionica stvaranja dokumentarnog filma „DokUMentiram“ od 12. do 14.srpnja te likovna radionica „Mislim zeleno“ 18.srpnja.

Od 20.do 22.srpnja na Shpeena DOX-u će biti prikazano 8 kratkometražnih i 5 dugometražnih filmova.

Prvog dana festivala, 20. srpnja, na špini, večer započinjemo za projekcijom kratkog dokumentarnog filma kojeg smo snimili zajedno sa sudionicima radionice „DokUMentiram“. Film smo nazvali „Skrij, skrij se, dok te ne nađu“, a djeca su zaslužna za cijeli proces snimanja- od smišljanja teme filma, preko tehničkog snimanja, do smišljanja naziva.

Nakon toga, premijerno će uslijediti još jedan film s radionice. Program filmskih radionica za djecu i mlade „POP-UP FILM“. predstavlja uratke svojih polaznika nastale na radionici. Voditelji su bili producentica Bianca Dagostin Demetlika, te snimatelj i redatelj Goran Načinović koji kroz praktično iskustvo stvaranja kratkih filmova s profesionalnom video opremom kod polaznika žele povećati interes za kreativna zanimanja i filmsku kulturu općenito. Radionice je organizirala Udruga PUT uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Labina.

„Alike“ je animirani film koji prikazuje kako obrazovanje, društvo i odrastanje mijenja našu kreativnost. „Život plastične vrećice“ pokazuje kuda jedna plastična vrećica sve putuje i na koje nedaće nailazi na svom dugom putovanju do dubina naših oceana.

Kroz oči jedne djevojčice vidimo tek izgrađene objekte na zagrebačkoj periferiji u kratkom dokumentarnom filma Zvonimira Berkovića „Moj stan“.

Turizam je danas glavna gospodarska grana, a u Hrvatskoj se često čini i kao jedina: Svakog ljeta mjesta na hrvatskoj obali udvostruče broj stanovnika zbog posjeta turista sa svih strana svijeta. Fenomen turizma pogledajte u istoimenom filmu.

Prvi dan festivala završavamo koncertom Nicole Vidak s pratnjom.

IMG_3225

Drugog dana festivala i dalje smo na špini te nas čekaju dva dugometražna filma, „Gangster te voli“ i „Dan oslobođenja“.

“Gangster te voli” je komedija o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću. Nedjeljko Babić bračni je posrednik. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena.

Drugi dan festivala zatvara „Dan oslobođenja“, film koji govori o Laibachu kao prvom rock sastavu u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji.

Trećeg dana festivala, Shpeena DOX se seli sa prostora kod špine u starom gradu Labinu u predivni amfiteatar parka skulptura na Dubrovi. Ove je godina ostvarena suradnja sa Solarnim kinom, te se filmovi projiciraju solarnom energijom. Treći dan festivala započinjemo Go greener shorts, kratkim animiranim filmovima ekološke tematike. Nakon toga, uslijedit će filma „Cinema, Mon amour“ koji prati priču prati priču Viktora Purice- upravitelja, bivšeg projekcionista i dugogodišnjeg ljubitelja filma i njegovih vjernih zaposlenica, Corneliju i Lorenu u njihovoj svakodnevnoj borbi da očuvaju Daciu Panoramic u Piatra Neamt- jednog od posljednjih kina u Rumunjskoj danas.

Festival trećeg dana zatvara film „Hotel dvojka“. Radnja priče odvija se u tramvaju broj 2 u središtu Beograda. Nekoć granica između gradske elite i ostalih, tramvajska linija broj 2 sada se suočava s posljedicama poslijeratne gospodarske i društvene krize. Stvarnost se ukrcala, doslovce: izbjeglice, društveni izopćenici, nezaposleni, alkoholičari, prosjaci, umirovljenici i pridošlice koji se nisu mogli uklopiti u novi sustav, a svi u potrazi za utočištem.

Kao i inače, sav je sadržaj festivala besplatan te je prilagođen i stranom tržištu. Sve projekcije startaju od 21:30.

Ove je godine festival prepoznat i od strane donatora te je tako projekt financiran od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Zaklade „Kajo Dadić“ iz sredstava Filantropskog fonda “Zajedno za zajednicu” te od strane HEP-a kroz natječaj „Svjetlo na zajedničkom putu.“

LOGO_Zaklada.jpeg     LOGO_Zaklada Kajo Dadic    ZZZ logo

Shpeena DOX festival dio je programa Labin Art Republike.

Sve informacije možete pronaći na službenoj web stranici festivala.