null

Prije mjesec dana započela je razmjena mladih u Poljskoj pod nazivom “Be Eat Fit Repeat”. Razmjena se održala u malom mjestu Bystrzyca Klodzka u poljskoj regiji Klodzko, nadomak granice sa Češkom. Razmjena je trajala do 13. listopada a sudjelovali su mladi iz Hrvatske, Poljske, Italije, Bugarske, Turske i Španjolske. Hrvatsku je predstavljalo četvero mladih između 16 i 20 godina te njihova voditeljica, a ovo je njihova priča!

Petak popodne. Petero mladih entuzijasta čeka autobus u Pazinu. Nikada se ranije nisu sreli, povezao ih je Erasmus+ projekt. Po prvi (ali ne i posljednji) put u životu okusit će čari Razmjena mladih, steći dragocjeno iskustvo, upoznati druge nacije, kulture, jezike.

Dakle, naša je avantura počela petog listopada, putovanjem iz Pazina u Bystrzycu Klodzku. Put je trajao 14 sati, bio je naporan, ali se itekako isplatio!

Baterije smo napunili razgledavajući ljepote Praga, a zatim nastavili naš put prema Poljskoj. U vlaku smo sreli i grupu Španjolaca koji također sudjeluju u razmjeni. Kad smo stigli u regiju Klodzko, izašli smo na pogrešnoj željezničkoj stanici i izgubili se. Bio je to zanimljiv početak naše nove, sedmodnevne avanture. No, srećom, nismo bili sami te je ovo bila idealna prilika da se bolje upoznamo sa španjolskom grupom mladih. Bilo je to pravo umijeće, naime dvoje njih nije uopće razumijelo engleski, a sa ostalima smo se jedva sporazumijevali. Naposlijetku smo ipak uspjeli dogovoriti prijevoz autobusom do hotela.

Idući smo dan upoznali sudionike iz ostalih zemalja te se na interaktivan način povezali s njima, podrobnije upoznali zemlje iz kojih dolaze, njihove kulture, običaje, jezike.

Nadolazeći dani bili su prepuni različitih aktivnosti u kojima smo uživali. Kao primjer naveli bismo jutarnje razbuđivanje, šetnje po prelijepoj poljskoj prirodi, društvene igre te debate o pozitivnom učinku zdravog načina života.
Posljednji dan, 13. istopada, bili smo tužni jer se naša avantura privela kraju. Morali smo se pozdraviti sa novim prijateljima.

Ova je ramjena bila jedno predivno iskustvo u kojem smo upoznali mnogo novih ljudi iz drugih zemalja te imali priliku upoznati druge kulture i običaje. Možda smo u prva dva dana bili sramežljivi, ali kada smo se otvorili jedni drugima, odmah smo se povezali. Definitivno ćemo ostati u kontaktu sa većinom polaznika. Ovu razmjenu duboko preporučamo svima – ovo je dobar način za poboljšanje engleskog jezika, razvijanje komunikacijskih vještina, upoznavanje novih ljudi, kultura, tradicija, ali i razvijanje tolerancije. Nadamo se da ćemo ubrzo imati priliku sudjelovati na sličnim projektima.

Photo by: Europejskie Forum Mlodziezy