*Naslovna slika: Copenhagen city illustration by Jamey Christoph

 

Udruga Alfa Albona je odnedavno organizacija pošiljatelj Europske volonterske službe volonterki Ines Virag iz Ludbrega na dugoročnom EVS projektu u danskom gradiću Humlebaek,  nedaleko Kopenhagena,  u nevladinoj organizaciji Crossborders gdje volonteri iz raznih zemalja rade na aktivnostima vezanim uz mlade poput radionica, predavanja, međunarodnih suradnji i projekata.

Njeno iskustvo možete pronaći u tekstu koji slijedi:

 

6899_1099726996713421_9183201828959377649_n“Pozdrav iz Danske! Trenutno sam na EVS projektu u Humlebaeku, malom gradiću nedaleko Kopenhagena, 10 minuta od gradića poznatog po Hamletovom dvorcu, Helsingor, zahvaljujući Alfa Alboni. Volontiram u nevladinoj organizaciji koja se zove „Crossing borders“ te svaki dan provodimo razne aktivnosti u uredu. Udruga ima jako puno projekata na kojima mi (volonteri) pomažemo, te smo također uključeni u aktivnosti i radionice Krogerupt „alternativne“ internacionalne škole, stoga se svaki dan družim s ljudima iz Ugande, Japana, Maldiva i raznih drugih zemalja u kojima nisam nikad bila. Organizacija također provodi radionice po svim školama u općini, te mi volonteri osmišljavamo radionice i šaljemo ponude školama koje ćemo u istima provoditi. Meni osobno je to jako interesantno jer sam po struci profesorica sociologije. Smještena sam kod danske obitelji, imam sobu u njihovoj kući te se jako dobro slažemo i često me vode sa sobom u Kopenhagen, točnije svaki puta kada tamo idu nešto obavljati. Jučer sam kuhala varivo za sve nas i jako im se svidjelo. Također, naučili su me već dosta danskih riječi koliko god bio težak jezik, a uskoro krećem na tečaj danskog koji organizira općina. Moj projekt će trajati 10 mjeseci te vjerujem da ću puno toga naučiti kroz rad u organizaciji, a zamislite samo koliko vam se proširi percepcija kada ste svaki dan okruženi Dancima, pa ekipom iz Ugande, Maldiva, Španjolske, Rumunjske…. ma cijelog svijeta! Sjećam se straha od nepoznatog kad sam sama otišla na avion, nisam znala kod kakve obitelji će me smjestiti, kakva je točno Danska, kakvi su Danci… I eto, tek mi je treći tjedan i ne mogu reći ništa loše! Preporučila bih svakoj mladoj osobi u RH da iskoristi Europsku volontersku službu kao alternativu nezaposlenosti u RH te kako bi si poboljšala mogućnost zapošljavanja na nacionalnoj i internacionalnoj razini, a ako uzmete dugoročni projekt, tko zna što se dobrog može dogoditi u zemlji u kojoj se nalazite! Što god da se dogodilo, iskustvo je neprocjenjivo! Pišemo blog o EVSu u Danskoj koji možete pratiti ovdje.

Ukoliko želite saznati više o Europskoj volonterskoj službi, informirajte se ovdje. Ukoliko imate još kakva pitanja ili nejasnoća, uputite nam ih putem maila: [email protected].