U subotu, 17. listopada 2020. godine, 30 lokalnih stanovnika kroz dva i pol kilometra dugu stazu uživalo je u delicijama iz čak četiri europske zemlje – Poljske, Francuske, Španjolske i Ukrajine. Događaj smo nazvali “Eurotrip“.

U sklopu Time to Move kampanje Udruga Alfa Albona organizirala je malo drugačiju varijantu pješačenja – na čak četiri lokacije čekale su nas međunarodne volonterke sa tradicionalnom hranom i pićem iz svojih zemalja. Kateryna dolazi iz Ukrajine i svoju dugoročnu volontersku službu odradit će kroz šest mjeseci. Do kraja veljače 2021. godine sa nama ostaju i  Natalia iz Španjolske te Melissom koja dolazi iz Francuske. S druge strane, do kraja listopada družimo se i sa dvije Poljakinje, Martom i Dominikom, na kratkoročnoj volonterskoj službi. Kroz cijelu stazu pratila nas je i naša maskota – plava ribica Flavio.

Pješačenje je započelo u 11:00 sati na Placi, odnosno Titovom trgu u starom gradu Labinu, gdje je naša mala ekspedicija i završila u 13:00 sati. Odmah nakon registracije i provjere temperature svih sudionika, isti su imali priliku počastiti se hranom koju su pripremile Marta i Dominika, s jedne strane uživali su u kanapeima s paštetom i kiselim krastavcima, a nakon toga u torti od mrkve i čašici votke za zagrijavanje. Naravno, za najmlađe sudionike osigurali smo bezalkoholna pića na svim stanicama!

Pozdravili smo Martu te se Sentoninom stazom zaputili prema Škrilicama gdje nas je već čekala Melissa sa ukusnim quiche-em u kombinaciji sa bijelim vinom te opravdala boje Francuske. Nakon zajedničkog fotkanja put nas je odveo na Trim stazu gdje su nas Natalijini kroketi s gljivama naprosto oduševili. Naravno, okusi Španjolske ne bi bili potpuni bez prisustva sangrije. Punih trbuha trebalo je odraditi posljednju etapu ove rute i penjati se uzbrdo natrag u stari grad. Srećom, na tom putu dočekala nas je Kateryna te naša nepca zasladila ukusnim ukrajinskim palačinkama te konjakom. Stepenice ispod hotela Peteani sa pogledom na Podlabin pokazale su se i idealnom kulisom za individualno fotkanje sa specijalno kreiranim okvirom.

Naša je ekspedicija završila točno u 13:00 sati na Placi uz posljednju zdravicu pašaretom.

Vrijedi napomenuti kako je pješačenje bilo besplatno te dostupno svim uzrastima, a jedno je od čak 13 aktivnosti koje Alfa Albona organizira kroz cijeli mjesec listopad u sklopu Time to Move kampanje. Nažalost, zbog pridržavanja svih mjera stožera te zbog ograničenih kapaciteta Udruge, u aktivnosti je sudjelovalo 30 ljudi.