WP_20170524_027Radionica “Media Tools against Hate Speech” održala se od 22. do 26. svibnja u Londonu, a radionici je prisustvovalo 16 aktivista iz različitih udruga diljem Europe. Jedina predstavnica Hrvatske bila je Ana Tavić u ime udruge Alfa Albona.

InstagramCapture_734eb240-e8f6-45cb-a94e-ba9f1a6ae1edRadionica organizirana u okviru projekta Media against hate imala je za cilj istražiti različite medijske alate koji se mogu koristiti u suzbijanju govora mržnje. Treneri su se posebno usredotočili na digitalne medijske alate i platforme koje se mogu koristiti u radu protiv govora mržnje. Radionica je bila praktične prirode, a svi su polaznici kao finalni proizvod osmislili i vlastitu medijsku kampanju koju će koristiti u svom budućem radu.

Događaj je podržao Google News Lab koji je pružio obuku o nizu digitalnih alata za novinare. MDI i Google udružili su snage kako bi istražili različite načine suzbijanja diskriminacije na mreži i govora mržnje, teme kojima se obje organizacije strastveno bave.
MDI se također udružio i s Twitterom, a njegov je zastupnik održao i radionicu s najboljim praksama u borbi protiv govora mržnje na Twitteru. Osim predstavnika Google News Laba i Twittera, nekoliko drugih istaknutih medijskih aktivista svojim su predavanjima doprinijeli 5-dnevnoj radionici.

WP_20170523_005

Institut za medijsku raznolikost (MDI) jedan je od partnera okupljenih od strane Europske federacije novinara (EFJ) za projekt Media against hate. Ostali partneri uključeni u projekt su: Zajednica Media Forum Europe (CMFE), Zajednički institut za medije (COMMIT), Hrvatsko novinarsko društvo (CJA) i Cooperazione per lo Sviluppo dei Paesi Emergenti (COSPE).

Projekt je financirala Europska komisija, Broadcasting Board of Governors te Google.