U razdoblju od 13. do 18. svibnja 2019. godine transnacionalni trening „DIG-IT up!“ na temu stjecanja digitalnih kompetencija okupio je predstavnike nekoliko europskih zemalja u Nikoziji na Cipru. Kao predstavnica Alfa Albone na treningu je sudjelovala naša Anja.

Sudionici su u pet dana treninga imali prilike upoznati se sa raznim alatima i aplikacijama koje su se pokazale uspješnima i korisnima u radu s mladima. Većina aplikacija koristi se za aktivnosti na otvorenom: Actionbound omogućuje korisnicima da uz nekoliko zadataka koji mogu biti verbalnog, slikovnog, video ili glasovnog sadržaja, stignu do cilja; Geocatching je svojevrsna potraga za blagom u kojoj sudionici traže skrivene kutije pomoću GPS-a. Tu su bile i neke već poznate aplikacije poput Google Street View-a. Zasigurno najatraktivnija aktivnost na otvorenom bilo je snimanje LipDub spota – radi se o snimanju video uratka na kojeg se kasnije montira zvuk, odnosno pjesma.

Što se tiče aktivnosti na zatvorenom koristili su se Badge Wallet, aplikacija koja prati profesionalni napredak pojedinca, Loquiz omogućuje organiziranje aktivnosti za grupe, Stop motion animacijom snima se video uradak pomoću niza snimljenih fotografija. Među ovim aktivnostima popularna je bila ona vezana uz Instagram. Naime, zadatak je bio dostupnim rekvizitima ukrasiti luk na zadanu temu i svojom pričom pridonijeti Instagram profilu Briantheonion.

Bez obzira na nesnosne vrućine i temperature koje su dosezale visokih 35 stupnjeva, sudionici su s radošću obavljali sve zadatke, a rezultat petodnevnih aktivnosti predstavljen je posljednjeg dana na „Red Carpet“ večeri.

Stečeno znanje uz ovaj raznolik program treninga zasigurno će pridonijeti radu Udruge te će omogućiti da naše aktivnosti budu još zanimljivije i interaktivnije.

Izvor fotografija: DIG-IT up 2019