Od 11. do 17.12.2015. se u Bakurianiju, u Gruziji održao Erasmus+ projekt naziva “You as a transformer”. U projektu je sudjelovalo osam zemalja – Ukrajina, Turska, Gruzija, Armenija, Azerbajdžan, Češka, Italija te Hrvatska sa ukupno 32 sudionika.

Radionice su se održavale u jednom od hotela u bajkovitom gradiću Bakurianiju smještenom u središnjem dijelu Gruzije koje je ujedno i jedno od najpoznatijih skijaških odredišta toga područja.

Radionice su se sastojale od teoretskih i praktičnih dijelova, odnosno od raznih aktivnosti -kako u zatvorenom tako i na otvorenom te od interkulturalnih večeri kojima se završavao dan. „You as a transformer“ naziv je ove druge etape projekta usmjerenog ka osnaživanju mladih u kreiranju vlastitih zajednica i povećanju vlastite zapošljivosti, a sve to s ciljem borbe protiv siromaštva i povećanja socijalne i kulturne uključenosti te tolerancije.

anja gruzija__1452601418_93.137.181.211

Ako uzmemo u obzir da je vani bilo nekoliko desetaka centimetara snijega, aktivnosti na otvorenom zasigurno su bile jedan od najzanimljivijih dijelova projekta. Vrhunac cijeloga iskustva bio je promatrati kako se iz dana u dan međuljudski odnosi sve više razvijaju kako bi na kraju, u veoma kratkom periodu, sudionici postali toliko povezani da su se svi osjećali dijelom jedne velike obitelji, unatoč činjenici da svaki od 32 sudionika ima jedinstvenu obiteljsku, socijalnu, nacionalnu i kulturnu podlogu. Upravo je zbog toga bilo iznimno teško napustiti zajednicu kada je došlo vrijeme odlaska.

Dvije predstavnice iz Hrvatske koje su sudjelovale na projektu su bile i dvije Labinjanke- Tina Načinović i Anja Šumberac.