Drugo izdanje natječaja European Award for Social Entrepreneurship and Disability, pokrenut od Zaklade ONCE, izabralo je 33 prihvatljiva projekta. U konkurenciji za finalnu nagradu nalazi se i udruga Alfa Albona sa svojim projektom Zgrada društvenog poduzetništva o kojem možete više pročitati OVDJE.

Zaklada ONCE  koja djeluje u okviru European Network for Corporate Social Responsibility and Disability (CSR+D) i koja je sufinancirana od strane Europskog socijalnog fonda, pokrenula je  drugo izdanje European Award for Social Entrepreneurship and Disability: Promoting Social Investment. To je pionirska inicijativa u Europi s ciljem otkrivanja i javnog prepoznavanja projekata socijalnog poduzetništva koji se bave invaliditetom.

Rok za dostavu projekata je bio 19.prosinca, a pristigle su prijave iz ukupno 13 zemalja Europske unije što čini geografski opseg većim nego prošle godine. Ovo povećanje je pokazatelj sve većeg interesa europskih društvenih poduzetnika za ovu inicijativu, kao i za projekte koji uključuju dimenziju invaliditeta.

Nagrada namjerava utvrditi i javno priznati inicijative razvijene od strane društvenih poduzetnika s projektima u oblasti invalidnosti ili poduzetnika s invaliditetom s inovativnom projektu. U tom smislu, u konkurenciji za finalnu nagradu se natječu 23 projekta društvenih poduzetnika na temu invalidnosti i 10 projekata poduzetnika s invaliditetom. To je važno istaknuti jer se broj poduzetnika s invaliditetom povećao s 16% na 30% u odnosu na prošlu godinu.

Drugu godinu zaredom, European Award for Social Entrepreneurship and Disability surađuje s Europskom komisijom i podrškom 3 partnera osnivača European Network-a -francuskog L’Oreala, španjolske Telefónice i talijanskog Ministera del Lavoro e delle Politiche Sociali (IT) zajedno sa Zakladom ONCE, kao i sa Zakladama Triodos iz Španjolske, Kanchi iz Irske i Essl-a iz Austrije. Dvije nove organizacije su se priključile ovogodišnjem izdanju- European Disability Forum i EIDD- Design for All Europe iz Irske.

Žiri koji će odlučivati o nagradi sastoji se od po jednog člana svih prethodno navedenih entiteta.

Pobjednik drugog po redu izdanja European Award for Social Entrepreneurship and Disability bit će proglašen 26.veljače i dobit će nagradu u bruto iznosu od 11 000 eura koja će mu biti uručena na ceremoniji, a financirat će ju zaklada ONCE, L’Oréal,zaklada Triodos i zaklada EiDD – Design for All.