Od 17. do 27. kolovoza 2021. godine, Alfa Albona je bila domaćin razmjene na temu ljudskih prava „Stand up for your rights“.

U svom ljetnom kampu u Tunarici ugostili smo 35 mladih iz sedam zemalja, a projekt je realiziran u suradnji s partnerima: Europejski Forum Mlodziezi iz Poljske, CtrRl V iz Mađarske, Associacion Juvenil Almenaras iz Španjolske, TDM 2000  iz Italije, “World-Our Home” iz Latvije, Centrum volneho casu  iz Slovačke.

U današnje vrijeme mladi se suočavaju sa brojnim izazovima i nesigurnostima oko svoje budućnosti. U vrijeme pandemije još je više naglašena potreba za potporom i usmjeravanjem mladih ljudi po pitanju njihovih prava. Cilj projekta bio je podučiti mlade iz raznih zemalja Europe o njihovim pravima kako bi mogli postati aktivni građani i aktivni pokretači promjena u vlastitoj zajednici. Zajedno sa partnerima zaključili smo kako je tema ljudskih prava „mjesto“ s kojeg valja krenuti.

Tema ljudskih prava usko je vezana uz prioritete Erasmus+ programa, ali i Strategiju Europske unije za mlade za razdoblje 2019.-2027. u kojoj se ističe nužnost uključivanja mladih u ispunjavanje ciljeva politika Europske unije, ali i važnost njihove uključenosti u društvena i civilna pitanja općenito.

Prvi dani razmjene bili su tradicionalno rezervirani za dolaske, smještaj, međusobno upoznavanje, upoznavanje sa programom, rasporedom te očekivanjima razmjene.

Svako smo se večer, kao šećer na kraju, upoznavali sa kulturama, običajima i kuhinjom drugih zemalja. Led su probili Talijani i Slovaci; mirisi, okusi i pokreti Mađarske, Latvije i Španjolske zagrijali su atmosferu, a za vrhunac interkulturalnih večeri pobrinule su se mlade snage iz Poljske i Hrvatske.

Kako bi mogli postati aktivni građani Europske unije, mlade je najprije potrebno dobro uputiti u politike Unije te im predstaviti neke od ključnih i korisnih programa. Mladi su narednih dana učili jedni od drugih i dobili nova znanja o Erasmus + programu, šta on nudi a posebice su se osvrnuli na projekte razmjene mladih i treninge za osposobljavanje osoba koje rade s mladima. Kroz interaktivne prezentacije naučili su više o Eurodesku i Europskom portalu za mlade, ali i važnosti procesa učenja i Youthpass certifikata. Učilo se i o kreativnim metodama pisanja Europass životopisa, te se započelo sa temom ljudskih prava i EU strategije 2019-2027. Nakon „laganih“ prvih nekoliko dana, zagrebali smo dublje u temu ljudskih prava, raspravljali što za nas ta prava znače, te koliko smo zapravo upoznati sa ovom temom. Svi su sudionici bili uključeni u raspravu i razmjenu mišljenja. Jedno smo jutro posvetili ozbiljnim temama poput diskriminacije i (ne)uključenosti i suočavanjem s istima pa nam je popodnevni izlet u Labin idealno poslužio za opuštanje. No, nismo ondje samo uživali u znamenitostima, već smo kroz interaktivnu šetnju otkrili više o samoj povijesti Labina vezanoj uz radnička prava i prava žena.

Jedna od radionica bila je posvećena temi aktivnog građanstva te participaciji mladih i kreiranju raznih događaja za mlade u lokalnim zajednicama, diskusijama i razmjeni mišljenja o trenutnim problemima mladih u svijetu a koja se tiču upravo ljudskih prava. Te su večeri sudionici u grupama ili individualno pokazali svoje skrivene talente u „Talent showu“.

Naredni dan bio je posvećen temama rodne ravnopravnosti i raznolikosti kao globalne perspektive. Saznali smo više i o situacijama na navedene teme za svaku od zemlja sudionika te podijelili primjere dobre prakse koji mladi mogu upotrijebiti u budućnosti u svojim lokalnim zajednicama. Večernje aktivnosti bile su organizirane od strane sudionika – družili su se uz glazbu, ples, igre…

U dobrom društvu i sa zanimljivim aktivnostima vrijeme brzo prolazi. Idućeg dana na repertoaru su bile teme inkluzije mladih i problemi ekskluzije mladih s manje mogućnosti, te prilike za mlade u EU. Dan smo zaokružili filmom pod zvijezdama – gledali smo dokumentarac Human. Izvanredno djelo Yann Arthus-Bertranda koji je proveo 3 godine skupljajući ljudske priče kao odgovor na pitanje što nas čini ljudima, te je tim povodom proputovao 60 različitih zemalja i intervjuirao preko 2000 ljudi.

Dan kasnije nije bio ništa manje zabavan. Jutro smo proveli uz učenje o alternativnim načinima putovanja i dotakli se programa Workaway, Couchsurfing, WWOOF, Trusted petsitters, Workcamps i Homexchange. Popodne je bilo posvećeno aktivnostima na temu kako biti aktivan EU građanin i potaknuti promjene u zajednici, a dnevne aktivnosti završili smo kreirajući nove potencijalne zajedničke projekte. Za kraj dana, družili smo se uz društvene igre.

Polako smo stigli i do posljednja dva dana razmjene. Blagi pad temperatura iskoristili smo za šetnju uz more. Ne, naravno da nismo samo šetali i uživali u prirodi, već smo prošli završne evaluacije i razmišljanja, dotakli se početka i očekivanja, te bili presretni da su svi naši sudionici zadovoljni i imaju samo riječi hvale. Nakon toliko dana učenja o ljudskih pravima i aktivnog sudjelovanja u svim radionicama, zaista smo zaslužili opustiti se na plaži uživajuću u suncu, moru, a najveći avanturisti i u kajakarenju, vožnji pedalinom ili drugim sportovima na vodi. Kao posljednji zadatak na ovoj razmjeni, sudionici su morali organizirati završni event na kojem smo predstavili rezultate razmjene, nova znanja i vještine koje smo stekli, ali i podijelili Youthpass certifikate.

Kroz jedanaest dana trajanja razmjene sudionici su kroz neformalni način obrazovanja učili o ljudskim pravima, prvenstveno su se dotakli tema poput rodne ravnopravnosti, (ne)diskriminacije, inkluzivnosti mladih ljudi, posebice onih s manje mogućnosti, aktivnog građanstva, sudjelovanja mladih u kreiranju i implementaciji raznih akcija, mogućnosti za mlade unutar Europske unije. Vjerujemo kako će im stečena znanja i vještine, ali i pruženi alati pomoći u daljnjem djelovanju, ali i potaknuti ih na uključivanje u aktivnosti i programe u njihovim lokalnim zajednicama, ali i na razini Europe, pa i šire.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz Erasmus + program.