S ponosom objavljujemo da je naš „Treasure hunt: pronađi ruksak“ osvojio najprestižniju nagradu info-servisa Eurodesk za 2019. godinu – nagradu Eurodesk mreže – Network Prize Winner. Udruga za mlade Alfa Albona jedini je dobitnik iz Hrvatske.

Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije koji mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Udruga za mlade Alfa Albona je dio Eurodesk mreže od 2013. godine, a jedna od 17 multiplikatora u hrvatskoj mreži.

Dodjeljivanje nagrada Eurodeska – Eurodesk Awards – započelo je 2011. godine sa ciljem okupljanja Eurodesk multiplikatora i njihovih uspješnih, inovativnih, relevantnih i utjecajnih projekata provedenih na lokalnoj razini. Projekti su predstavljeni kao primjeri dobre prakse institucijama Europske unije i ostalim organizacijama mladih na europskoj razini.

U 2019. godini za nagrade je prijavljeno čak 44 projekta iz 17 različitih zemalja.

Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije – nagrada za aktivno građanstvo (Active Citizenship Winner), nagrada za svijest o mobilnosti (Mobility Awareness Winner) i nagrada za aktivnosti solidarnosti (Solidarity Actions Winner) koju dodjeljuje žiri, dok o glavnoj nagradi Eurodesk mreže (Network Prize Winner) odlučuju upravo članovi Eurodesk mreže.

Alfa Albona dobitnica je ove potonje i to za projekt „Treasure hunt: Pronađi ruksak“ koji smo provodili povodom Time to move kampanje kroz listopad 2018. godine. Cilj projekta bio je promicanje mobilnosti i njegovih koristi za mlade ljude poticanjem aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici. Čak 50 Time to move ruksaka bilo je sakriveno na 50 različitih lokacija diljem grada Labina a sadržavali su poklon magnet s citatom o mobilnosti te QR kod s obrascem putem kojeg su sudionici mogli javiti da je ruksak pronađen ali i ostaviti poruku o dojmovima za navedenu aktivnost. Bio je to interaktivan i inovativan pristup u pružanju informacija o europskim prilikama za mlade koji je rezultirao velikim brojem sudionika koji su željeli pronaći ruksake i više informacija o europskim mogućnostima.

Više o nagradi Eurodesk-a i ostalim dobitnicima pronađite na linku.