15. travnja 2021. godine objavljeni su dobitnici Eurodesk nagrada za 2021. godinu.

Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije koji mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Udruga Alfa Albona je dio Eurodesk mreže od 2013. godine, zajedno sa 15 multiplikatora na razini Hrvatske.

Iako Eurodesk postoji od 1990. godine, dodjela nagrada Eurodesk Awards započela je 2011. godine sa ciljem okupljanja Eurodesk multiplikatora i njihovih uspješnih, inovativnih, kreativnih i utjecajnih projekata provedenih na lokalnoj razini. Projekti su predstavljeni kao primjeri dobre prakse institucijama Europske unije i ostalim organizacijama mladih na europskoj razini.

Za nagradu u četiri kategorije ove je godine prijavljeno 38 projekata iz 15 zemalja.

U tri kategorije o nagradi odlučuje žiri kojeg čine stručnjaci iz raznih europskih institucija i organizacija dok o četvrtoj nagradi, nagradi mreže, odlučuju članovi Eurodesk mreže.

Žiri je u kategoriji najinkluzivnijeg projekta („Most inclusive information project“) nagradu dodijelio latvijskoj organizaciji „Creative Minds for Culture“ i njihov projekt „Photo-Bike Orienteering in Baldone“. Nagrada za kreativnost („Most Creative Information Project“) otišla je u Italiju za projekt „L’Europa in Città“. Projekt „Eurodek WEB“ zajednički je pothvat nekoliko poljskih organizacija, a odnijeli su pobjedu u kategoriji osnaživanja mladih („Most empowering information project“). Mreža je u svojoj kategoriji jednoglasno odabrala projekt „Share the summer – Bingo“ te nagradu poslala u Litvu.

Međutim, svake godine nekoliko projekata istakne se u kategoriji „Honourable mentions“. To su oni kvalitetni projekti koji također zaslužuju pohvale struke, međutim nema za svih mjesta među prvih četiri. Upravo u toj kategoriji ove se godine našla Alfa Albona. To nas iznimno veseli jer smo treću godinu zaredom pokazali izvrsnost i istaknuli se među gomilom odličnih projekata iz cijele Europe.

 

Ove smo godine za nagradu prijavili projekt „Magic boxes“ koji smo povodili u listopadu 2020. u sklopu Time to Move kampanje. Ova aktivnost povezuje pripovijedanje i vizualni događaj namijenjen mladim ljudima kako bi se na zanimljiv i malo drugačiji način educiralo na temu informiranja i mobilnosti. Prilagođena je za jednu osobu ili pak skupinu mladih a sve s ciljem da se potakne interes, te inspirira mlade da razviju pozitivan stav prema aktivnom sudjelovanju i angažmanu u zajednici. Aktivnost se može prilagoditi potrebama educiranja različitih tema poput: ljudskih prava, različitosti, neformalnog obrazovanja, aktivnog građanstva… Sama struktura aktivnosti omogućuje sudionicima da na jedinstven i kreativan način nauče o zadanoj temi. Magične kutije pozivaju mlade da razgovaraju, razmišljaju, istražuju ali i prenose stečena znanja svojim vršnjacima.

Ovu ćemo priliku iskoristiti da se prisjetimo 2019. i 2020. godine i nagrada koje su otišle u ruke Alfa Albone – 2019. osvojili smo nagradu mreže za projekt „Treasure hunt: Pronađi ruksak“, a 2020. je najkreativnijim projektom proglašen naš „Escape van“.

I ove smo godine dokazali kako smo među najboljim organizacijama u Europi kada je u pitanju kreativnost, inovativnost i inkluzivnost pri informiranju mladih o mogućnostima koje im se nude na razini Europe. Upravo je to priznanje ono što nas potiče da i dalje predano obavljamo svoj posao, smišljamo nove aktivnosti i nadahnjujemo mlade ljude u svojoj zajednici, ali i šire, da proaktivno sudjeluju u aktivnostima namijenjenima učenju, stjecanju novih vještina i osobnom rastu.

Više o nagradi, ovogodišnjim nagrađenim projektima i organizacijama možete pronaći ovdje.