Posljednjeg dana mjeseca veljače završio je projekt “Act Together” u sklopu Europskih Snaga Solidarnosti. Zahvaljujući ovom projektu, u razdoblju od šest mjeseci – od početka rujna 2020. do kraja veljače 2021. godine – ugostili smo tri volonterke na dugoročnoj volonterskoj službi. S nama su bile Natalia Vallve Nicolas iz Španjolske, Melissa Moineau iz Francuske te Kateryna Kravchenko podrijetlom iz Ukrajine, ali sa rezidencijom u Italiji.

Iako je razdoblje njihove službe bilo vrlo izazovno i pomalo ograničavajuće, cure su sudjelovale u pregršt aktivnosti te uspjele maksimalno iskoristiti svoje vrijeme provedeno u Labinu. Kroz mjesec rujan dale su novo ruho ogradi ispred ureda Udruge te smišljale aktivnosti za nadolazeću Time to Move kampanju, a u listopadu su pomagale u realizaciji iste. Krajem rujna započeo je novi ciklus dječjih radionica pod vodstvom volonterki koji je trebao trajati do zimskih praznika, međutim zbog epidemioloških mjera prijevremeno je prekinut, ali su volonterke snimile nekoliko tutoriala koje smo objavili na našim društvenim mrežama.

U sklopu projekta “Centar za mobilnost Labin” volonterke su pomagale u realizaciji ciklusa webinara, promociji foto-natječaja na temu mobilnosti, promociji mobilnosti među mladima istarskog poluotoka kroz mobilnu turu u Grožnjanu, Funtani, Svetvinčentu, Balama i Humu. Također, kreirale su GIF-ove na temu putovanja te pisale putopise o iskustvima mladih na međunarodnim aktivnostima.

Kroz cijelo trajanje službe pomagale su u uređenju Parka skulptura Dubrova te organizaciji i realizaciji događanja, ali i učile hrvatski jezik i kulturu.

Pred kraj službe došlo je vrijeme za kreiranje osobnih projekata čime smo postali bogatiji za međunarodnu kuharicu, vodič o održivom turizmu u Labinu, priručnik o događanjima na području Labina, ali i potencijalnu razmjenu mladih.

Po svom dolasku pokrenule su Instagram profil volontera Alfa Albone @labinwithlove na kojem su dijelile svoje avanture, a od početka prosinca su u novoj rubrici “Dobra vibra” portala Informiraj.me pisale o dobrim vijestima iz cijelog svijeta.

No, da ne bi ova priča bila gledana samo kroz perspektivu Alfa Albone, priupitali smo i cure da s nama podijele neke svoje stavove.

  1. Koja je najbolja stvar (vještina, znanje, iskustvo, uspomena…) koju ti je donijelo ovo volontersko iskustvo?

Natalia: U ova teška i nesigurna vremena kroz koja prolazimo, ovo je iskustvo bilo pravo osvježenje, avantura u kojoj sam dobila čast sudjelovati te sam izrazito zahvalna zbog toga. Najbolja stvar koja mi se desila svakako je ekipa, jer ništa ne bi bilo isto bez drugih volonterki, supervizora i prijatelja koje sam stekla u Labinu.

Melissa: Najbolja „stvar“ svakako je bilo živjeti i dijeliti stan sa curama iz drugih zemalja. Zajedno smo provodile vrijeme, smišljale avanture, kuhale i isprobavale tipična jela iz naših zemalja. Upravo sam na taj način naučila i obogatila se znanjem o drugim kulturama.

Kateryna: Ono što me se najviše dojmilo bilo je organizacija aktivnosti i događanja, posebice u vrijeme Time to Move kampanje. Smišljale smo detalje za realizaciju lova na blago, pub kviza i drugih aktivnosti. Pandemija je u prvi plan stavila digitalni rad s mladima te smo nekoliko aktivnosti prebacili u online oblik – ciklus webinara, prijavni obrasci i ostali digitalni sadržaj postali su sastavni dio našeg života. (Uobičajeni “See you soon!“ zamijenili smo prikladnijim „See you Zoom!“)

  1. Očekivanja vs. realnost. Ja prije i poslije volonterske službe.

Natalia: Budući da se sve odvilo jako brzo, nisam imala vremena stvoriti nikakva očekivanja. Međutim, mogu reći kako, s obzirom na situaciju izazvanu virusom, ovo je iskustvo nadmašilo bilo kakva očekivanja! Razlog tome je prvi dio naše službe, odnosno period prije lockdowna u prosincu. Naime, tada smo, uz pridržavanje propisanih mjera, mogle organizirati i prisustvovati brojim događanjima, susretati nova lica te čak putovati i uživati u prekrasnoj dalmatinskoj obali. Vjerujem kako bih u normalnoj situaciji imala prilike upoznati veći broj ljudi, bila dio raznih aktivnosti poput prijašnjih volontera, međutim, s obzirom na okolnosti, ovo je bilo nezaboravno iskustvo!

Melissa: Ovo mi je iskustvo zaista donijelo mnogo. Sada imam više samopouzdanja, poboljšala sam znanje engleskog jezika, upoznala nove ljude te stekla nove vještine.

Kateryna: Što se tiče rada u Alfa Alboni, nadala sam se iskustvu u organizaciji razmjena mladih i treninga te ostalih aktivnosti za djecu i mlade. Međutim, korona je odlučila drugačije. Srećom, lockdown je stupio na snagu u studenom te smo puna dva mjeseca uspjele uživati u „offline“ aktivnostima. Smišljanje digitalnih rješenja u narednim aktivnostima bilo je još jedno korisno iskustvo – smatram da smo uspjele u provedbi aktivnosti s volonterima iz ostalih dijelova Hrvatske.

  1. Kada bi imala super moći koje bi ti omogućile da promijeniš neki dio svog volonterskog iskustva (neku situaciju, okolnost, ponašanje…) što bi to bilo? Bi li uopće išta promijenila?

Natalia: Jedino što bih mijenjala je korona koje je, vjerujem, već svima dosta. Voljela bih da je bilo moguće održati više radionica i aktivnosti koje su otkazane zbog vladinih mjera. Imali smo mnogo planova za zimski period u kojima sam zaista htjela sudjelovati. Također, voljela bih da su nam se pridružili francuski volonteri kao što je bilo planirano. Sve u svemu, izvukli smo maksimum!

Melissa: Odgovor je jednostavan – korona! Zbog pandemije nam je bilo otežano istraživanje regije, ali uspjele smo posjetiti nekoliko zanimljivih mjesta u Hrvatskoj. Prilagodile smo se situaciji i našle način kako da nam bude zanimljivo i zabavno. Budući da je situacija s Covidom mnogo kritičnija u Francuskoj, smatram da mi se posrećilo što sam šest mjeseci provela u Hrvatskoj.

Kateryna: Svakako bih ostranila korona virus s lica Zemlje! Mislim da trenutno nema boljeg odgovora s obzirom na situaciju s pandemijom. Cijelo bi iskustvo poprimilo potpuno druge razmjere da se virus nije prepriječio.

  1. Što dalje?

Natalia: Najprije ću neko duže vrijeme provesti kod kuće, nakon mnogo godina. Voljela bih nastaviti školovanje na diplomskom studiju, ali još nisam donijela konačnu odluku hoće li to biti u Španjolskoj ili negdje drugdje.

Melissa: Voljela bih pronaći posao i uštedjeti nešto novaca za ljeto, a zatim upisati diplomski studij u Bordeauxu. Također, u planu mi je putovati i upoznati nove zemlje.

Kateryna: „U beskrajnost i dalje!“ kao što kaže popularan citat iz Priče o igračkama. Šalu na stranu, trenutno sam u potrazi za novim prilikama, pripravništvom i otvorenim pozicijama u mom području ili u području rada s mladima.