Vrlo je izazovno živjeti u malom gradu sa cimericama iz raznih dijelova Europe. Toliko različitih kultura, normi, navika, želja, karaktera kojima se treba prilagoditi. Srećom, međunarodne volonterke Alfa Albone našle su tajni sastojak kako živjeti u harmoniji.

Ništa ne povezuje ljude tako dobro kao hrana. Upravo ta činjenica inspirirala ih je da kreiraju kuharicu u koju će ukomponirati svoje zemlje – Španjolsku, Francusku i Ukrajinu, ali i neke druge njima drage zemlje koje su posjetiliei čija ih je hrana oduševila.

Budući da volonterkama svaki dan predstavlja novi kulinarski izazov te vole isprobavati nova jela, došle smo do ideje da neke od recepata koji su ih se najviše dojmili kroz njihovo šestomjesečno volontersko iskustvo ukomponiramo u kuharicu. Kuharica će poslužiti kao inspiracija budućim volonterima, amaterskim kuharima, građanima željnima okusa inozemnih kuhinja. Da podsjetimo, Natalia, Melissa i Kateryna borave u Labinu od početka rujna 2020. do kraja veljače 2021. godine u sklopu projekta Europskih Snaga Solidarnosti “Act Together”.

Neki od građana Labinštine već su imali prilike isprobati neka od jela koja su svoje mjesto našla u kuharici i to kroz sudjelovanje u aktivnosti “Eurotrip” – pješačenje uz konzumaciju hrane i pića iz četiri zemlje Europe koju smo provodili u listopadu 2020. godine u sklopu Time to Move kampanje.

U kuharici se nalazi 18 recepata na engleskom jeziku, točnije šest recepata za predjelo, šest za glavno jelo i šest u kategoriji deserta.

Kuharicu možete pogledati i preuzeti ovdje.