S prvim danima svibnja dočekali smo novu volonterku u sklopu Europskih snaga solidarnosti. Sol Ceballos Estevez dolazi iz Španjolske i bit će s nama kroz projekt Be Mobile! Njena dugoročna volonterska služba trajat će ukupno šest mjeseci, i to od 1. svibnja do 31. listopada 2022. godine.

Evo što Sol kaže o ovoj prilici: “Prijavila sam se za projekt Europskih snaga solidarnosti jer sam htjela izaći iz svoje zone udobnosti i uzeti vremena da razmislim o tome što stvarno želim za svoju budućnost. Dopustite mi da vam otkrijem nešto o sebi: studirala sam kemiju, ali sam shvatila da mi se jako sviđa rad s mladima. Mislim da je ovo dobra prilika za novi početak, ali i za upoznavanje novih ljudi, za naučiti puno novih stvari i istražiti ovu prekrasnu zemlju! Moja očekivanja su naučiti nove metode rada s mladima, provoditi razne aktivnosti u zajednici, dati sve od sebe i uživati ​​u ovom nevjerojatnom iskustvu!”

Ideja projekata u sklopu Europskih snaga solidarnosti je putem individualnog volontiranja mladih iz cijele Europe doprinijeti stvaranju kvalitetnih aktivnosti u lokalnoj zajednici s obzirom na njene potrebe, poticati održivi razvoj, socijalnu uključivost i jednake mogućnosti za sve.

Iako još uvijek istražuje Labin i okolicu, polako se prilagođava i razrađuje ideje o budućim projektima i aktivnostima koje bi mogla implementirati u lokalnoj zajednici.

Nekoliko dana nakon dolaska pridružila se ostalim sudionicima Europskih snaga solidarnosti na službi u Hrvatskoj na On-arrival treningu u Orahovici gdje su kroz tjedan dana naučili više o svojim pravima i mogućnostima koje nude ovakve vrste projekata (o dojmovima i rezultatima treninga pišemo uskoro!). Već smo ju zaposlili i u našem ljetnom kampu gdje su pripreme za sezonu u punom jeku. Ni u uredu Alfa Albone nema mira jer Sol priprema članke za rubriku “Dobra vibra” na portalu Informiraj.me; smišlja kreativne ideje za dječje radionice, nastavlja širiti priče lokalnog stanovništva kroz snimanje podcasta “People of Labin” (s ovom je idejom počeo Charlie Allen, bivši volonter na istom projektu), a zaokupljena je i nekim drugim aktivnostima poput održavanja Instagram profila volontera udruge – Labinwithlove, a posao joj olakšava ambasador mobilnosti i informiranja mladih, ribica Flavio..

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.