Naša Pia uspješno je završila dugoročno volontiranje u Poljskoj kroz program Europskih snaga solidarnosti koji omogućuje mladima u dobi između 18 i 30 godina priliku za kratkoročno i dugoročno volontiranje diljem Europe. Važno je naglasiti da su pri tom mladima svi troškovi pokriveni: putovanje od i do mjesta volontiranja, lokalni prijevoz, viza (ukoliko je potrebna), smještaj i režije, zdravstveno osiguranje, te mjesečni džeparac i hrana. Mladima su za vrijeme volontiranja na raspolaganju i mentori te osiguran tečaj jezika. Prilike su to koje nude mladima da se usavrše i rade dobre stvari za lokalnu zajednicu, doprinose aktivnom radu u aktivnostima udruge u koje idu, razvijaju razne vještine, te upoznaju novu kulturu i stvaraju prijateljstva, a pri završetku dobivaju EU diplomu Youthpass te diplomu Europskih snaga solidarnosti. 

Pia je od kolovoza do prosinca 2022.-e godine volontirala kod partnerske organizacije EFM u Poljskoj, točnije u mjestu Dlugopole Gorne gdje je zajedno sa volonterima iz drugih zemalja provela razne aktivnosti s mladima i lokalnom zajednicom. 

Ovim putem donosimo kratak intervju s Piom povodom njenog iskustva u Poljskoj. 

1.) Koje su 3 riječi kojima bi opisala svoje iskustvo dugoročnog volontiranja u EFM-u? 

Neformalna edukacija, razvijanje vještina i zabava. 

2.) Što je bilo najkorisnije što si naučila i što će ti pomoći u budućnosti? 

Naučilo me kontrolirati stres, organizirati bolje vrijeme te kako isplanirati i provesti radionice za mlade. Također više se ne bojim posla i nemam negativan stav prema radu.

3.) Na koju si provedenu aktivnost u EFM-u najviše ponosna?

Na održanu radionicu o ulozi žena u društvu. 

4.) Po tvom mišljenju, koliko si pridonijela lokalnoj zajednici? 

Mislim da sam svojim radom doprinijela lokalnoj zajednici, budući da su sve aktivnosti bile pomno isplanirane i implementirane, a svi koji su sudjelovali bili su aktivni te pomno razmišljali o temama istih.

5.) Hoćeš li nastaviti raditi s mladima i kako? 

Da! Nakon završetka volontiranja, organizacija EFM ponudila mi je da nastavimo surađivati.

6.) Zašto su projekti volontiranja u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti dobri i korisni za mlade?

Dobri su i korisni jer potiču mlade na razmišljanje o novim pitanjima sa kojima se nisu prije susretali. Uče mlade da odrastaju i da su njihova mišljenja važna.

7.) Savjet ili savjeti koje bi podijelila mladima koji se prijavljuju za takve projekte?

Savjet koji bi im dala je taj da iskoriste priliku sudjelovanja u programu Europskih snaga solidarnosti, da budu otvoreni za druge kulture i upoznavanje novih ljudi. 

8.) Što ti ostaje kao uspomena za cijeli život? 

Divni ljudi koje sam upoznala i sva saznanja o drugim kulturama. 

Ukoliko ste i vi zainteresirani za program Europskih snaga solidarnosti, te bi htjeli otići na kratkoročno ili dugoročno volontiranje u nekoj drugoj EU zemlji, ili pak tu priliku iskoristiti u Hrvatskoj slobodno nas kontaktirajte putem maila na: [email protected] kako bi vas informirali o samom programu te pomogli pronaći projekt koji će vam odgovarati. 

Alfa Albona ima akreditaciju za slanje volontera u druge zemlje, ali i nudi priliku mladima da kod nas volontiraju u udruzi preko programa, ili da se upoznaju sa našim međunarodnim volonterima i njihovim radom ovdje kako bi se inspirirali za slične projekte. Biti će nam drago ukoliko nas kontaktirate. 🙂