U periodu od 16. do 23. studenog 2021. godine imala sam priliku sudjelovati na treningu ”FACT – Facilitators Are Coming Together” koji se održao u portugalskom gradu Beji. Trening je proizašao iz suradnje između 8 partnera u svrhu unapređenja profesionalnih kompetencija facilitatora i udruga za razvijanje facilitatorskih vještina, metoda i alata. Dodatan cilj projekta bio je ojačati međunarodnu suradnju, razmjenu znanja i iskustava te postavljanje kvalitetnih radionica koje zadovoljavaju potrebe učenja ciljnih mladih učenika. Unutar projekta održala su se dva treninga, prvi u Berlinu od 10. do 18. rujna, a drugi, već spomenuti trening u Beji. Oba su treninga osmišljena za 24 sudionika iz 8 država: Njemačke, Portugala, Hrvatske, Italije, Grčke, Španjolske, Cipra i Rumunjske. Nažalost nisam sudjelovala na prvom treningu, no to nije bio problem pošto su se facilitatori potrudili da nadoknadimo znanja stečena za vrijeme prvog treninga.

Prvi je dan treninga iskorišten za upoznavanje i predstavljanje ciljeva projekta, prisjećanje/nadoknađivanje prijašnjeg treninga koji se održao u Berlinu te, pošto su sudionici prvog treninga u periodu između dva treninga održali radionice na lokalnoj razini, prezentaciju lokalnih radionica. Tog smo dana također, podijeljeni u grupe po nacionalnosti, osmišljavali radionice te odgovarajuće punktove kako bismo ih prezentirali na ”sajmu radionica”.

Idući je dan bio posvećen radionicama javnog govora te planiranju radionica koje smo trećeg dana održali u lokalnoj srednjoj školi.  Planiranje i održavanje radionica u srednjoj školi bilo je zahtjevnije  no što  smo  očekivali pošto  smo  radionice  trebali  prilagoditi  limitiranom  znanju  engleskog jezika kojim su raspolagali učenici.  Nakon održavanja radionica krenuli smo na razgledavanje grada u sklopu čega smo posjetili Bejin arheološki muzej te neke od poznatijih znamenitosti Beje, dvorac i samostan.

U posebnom mi je sjećanju ostao četvrti dan.  Tog smo dana sudjelovali na radionicama koje su određene sudionice osmislile za vrijeme treninga, a koje su se fokusirale na usredotočenu svjesnost (engl.  mindfulness) i kreativnost.  Te smo teme sami izabrali na početku treninga kao nešto o čemu želimo više naučiti i vježbati.

Za kraj treninga smo sudjelovali u izradi popratne knjižice i videa projekta, te smo posljednju večer odsjeli u Lisabonu, glavnom gradu Portugala.

Svidjelo  mi  se  što  su  se  domaćini  pobrinuli  da  za  vrijeme  treninga  uživamo  u  njihovoj  kulturi  te  iskusimo  portugalski  način života.  Svakodnevno  smo  za  vrijeme  ručka  i  večere  isprobavali tradicionalnu  hranu  i  pića,  a  jedne  su  nam  se  večeri  za  večerom  čak  pridružili  i  mladi  glazbenici koji su nam predstavili nekoliko tradicionalnih pjesama specifičnih za Alentejo, regiju u kojoj smo odsjedali.  Prije  posluživanja  glavnog  jela  na  stolu  su  uvijek  obavezno  bile  masline,  a  za  vrijeme našeg boravka u Lisabonu nismo mogli zaobići ginjinha barove u kojima su posluživali portugalski liker od trešanja, kao ni mnoge slastičarnice u kojima se mogao kupiti pastel de nata, hrskava pita punjena kremastim nadjevom od jaja i mlijeka.

 

Koordinator projekta: Citizens of Europe e.V.

Organizacija domaćin:  Check-In – Cooperation and Development

Partneri: Agrado (Italija), YouthFully Yours (Grčka), Asociacion Xeracion (Šanjolska), PLANBE (Cipar), ASOCIATIA SUPPORT FOR YOUTH DEVELOPMENT (Rumunjska), UDRUGA ALFA ALBONA (Hrvatska)

 

Kristina Višković