Krajem rujna imali smo priliku, kao organizacija partner, poslati šestero mladih cura iz Hrvatske na razmjenu mladih u Italiju. Kako im je bilo prepričala nam je jedna od njih, naša sugrađanka Kristina.

Od 30. rujna do 06. listopada 2021. godine sudjelovala sam na razmjeni mladih pod nazivom “You(th) rope – Youth active citizens of Europe” na jugu Italije. Projekt je organiziran od strane udruge ”AICEM”, a cilj projekta bio je potaknuti aktivno građanstvo među mladima. Naša poveznica bila je udruga ”Alfa Albona” iz Labina te nam je Anja iz spomenute udruge bila velika podrška pri pripremi. Na projektu su sudjelovali mladi iz Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske te naravno Hrvatske. Naš hrvatski tim sastojao se od 6 cura.

Putni troškovi bili su pokriveni do iznosa od 275€, te smo imali osigurani smještaj i hranu. Odlučile smo putovati zajedno što nam je put do aerodroma učinilo udobnijim i povoljnijim. Što se tiče smještaja, svi sudionici razmjene bili su smješteni u dvokrevetnim sobama u predivnom hotelu “Villaggio l’Olivara” gdje su se održavale i sve radionice. Svakodnevno smo uživali u ambijentu hotela koji nas je oduševio kao i predivnom pogledu na Tropeu i vulkanski otok Stromboli. Dodatno su nas oduševili i hrana te gostoljubivost osoblja.

Aktivnosti u sklopu projekta bile su dobro izbalansirane, uključujući zabavne aktivnosti za opuštanje i bolje upoznavanje kao i ozbiljnije aktivnosti koje su nas potakle na razmišljanje i motivirale na aktivno sudjelovanje u društvu. U sklopu projekta učili smo i o Europskoj uniji te pravima i obavezama europskih građana, a imali smo i priliku upoznati aktivne građane iz lokalne zajednice te čuti njihove priče i saznati što oni poduzimaju za boljitak društva. Kako bi primijenili stečeno znanje i sami smo imali priliku organizirati radionice za ostale sudionike. Prije organiziranja i dostave radionica nismo ni zamišljali koliko je cijeli proces izazovan no bez obzira na izazov uživali smo u procesu te smo kroz cijeli proces stekli mnogo novog znanja i vještina.

Kako smo svakodnevno uživali u pogledu na Tropeu velika nam je želja bila i posjetiti spomenuti grad. Sam posjet gradu nije bio u planu projekta no uspjeli smo se dogovoriti s organizatorima te smo svi zajedno proveli jedno čarobno poslijepodne u Tropei. Pošto smo posjetili grad izvan turističke sezone nismo iskusili gužvu te smo mogli uživati na gotovo praznoj plaži. Iznenadilo nas je da je grad, osim kao turistička destinacija, vrlo poznat i po crvenom luku koji je krasio svaki kutak tropejskih ulica, a imali smo priliku i kušati kolače s marmeladom od luka.

Prije dolaska na projekt nismo ni mogli zamisliti da ćemo se s cijelom ekipom toliko povezati da će nam rastanak biti težak. Zadnji nam je dan stoga bio emotivan no osjećala sam se ispunjeno. Nakon što smo zaključili projekt uslijedio je predivan kraj cijele priče kad smo svi zajedno doživjeli jedan od najljepših zalazaka Sunca.

Kroz projekt naučila sam mnogo o sebi i svijetu oko sebe. Projekt mi je pomogao da se bolje osvijestim o svojoj ulozi u društvu te potaknuo na aktivnije sudjelovanje u društvu. Osim novog znanja stekla sam i nove prijatelje te upoznala njihove kulture. Projekt ”You(th) rope” bio je moja prva razmjena mladih, ali definitivno ne i posljednja.

Kristina Višković