Organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativu „Hrvatska može bolje”, koju čini preko 180 različitih udruga, među kojima i brojne udruge s područja Istre, zatim sindikati SSSH, Matica Hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i drugi, učitelji i učiteljice te brojni pojedinci pozivaju građanke i građane Hrvatske da jasno pošalju poruku da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva. Prva prilika su prosvjedi koji će se održati u srijedu 1.6. u 18 sati diljem Hrvatske, pa tako i u Puli (Trg Portarata) te Poreču (Trg slobode). Pokažimo građansku svijest o tome da je pitanje kvalitetnog obrazovanja pitanje budućnosti naše djece i naše zemlje!

Ovo je ispit naše zrelosti i ispit naše odgovornosti prema našoj djeci, našim nećakinjama i nećacima, našim unukama i unucima, prema budućnosti našeg društva. Učiteljice i učitelji su svoju stručnost, svoje iskustvo, znanja i vještine stavili na raspolaganje Hrvatskoj da se oblikuje škola koja će odgovarati na zahtjeve budućnosti, koja će učenike pripremiti da aktivno pridonose dobrobiti Hrvatske i Europe. Zauzvrat su doživjeli političke napade i političke pritiske. Vrijeme je da Hrvatska pokaže da može, zna i mora bolje!

Cjelovita kurikularna reforma je iskren i pošten pokušaj boljega. Pokušaj da Hrvatska zajednički radi na svojoj budućnosti za dobrobit svoje djece.

Cjelovita kurikularna reforma je na jednom mjestu okupila stručnost, entuzijazam i pozitivnu atmosferu čemu Hrvatska nije svjedočila posljednjih petnaest godina.

Cijeli proces bio je uključiv, transparentan, demokratski, temeljen na dijalogu i argumentaciji. Svatko stručan mogao se prijaviti za sudjelovanje u radu ili sudjelovati u stručnoj raspravi. Svatko zainteresiran mogao je dostaviti svoje argumentirane komentare i prijedloge.

„Stručnost iznad svega!” osnovna je misao vodilja svih koji su sudjelovali i dali svoj doprinos.

Izravni i neskriveni politički utjecaj doveo je u pitanje provedbu Cjelovite kurikularne reforme. Pod „argumentom” navodnog povećanja kvalitete i dijaloga u provedbu reforme najznačajnijeg sektora uključuju se ljudi prema političkoj liniji i političkim direktivama nasuprot 340 učiteljica i učitelja, stručnjakinja i stručnjaka koji su izabrani na temelju javnoga poziva.

Pozivamo građanke i građane Istarske županije da u srijedu, 1. lipnja 2016. godine u 18 sati, na Globalni dan roditelja, na prosvjedima u Puli na Trgu Portarata, te u Poreču na Trgu slobode iskažu podršku sustavnoj i kvalitetnoj provedbi reforme obrazovanja i Cjelovitoj kurikularnoj reformi bez političkih pritisaka. Struka mora biti ispred politike!

Dođite na prosvjed. Pozovite svoje ukućane, susjede, prijatelje, kolege s posla, jer Hrvatska može bolje samo uz podršku svih nas!

Organizaciju prosvjeda u Istri podržavaju Civilna platforma Istre i Savez udruga Rojca, udruge Aktivna, Art&Music, Centar za građanske inicijative Poreč, Čarobnjakov šešir, Društvo Naša djeca Poreč, Kontakt Pula, Marsova soba, RODA, Udruga privatnih vrtića i Zelena Istra, uz lokalne podružnice sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. I vaša organizacija može pružiti podršku javljanjem na e-mail [email protected].

(Jasena Knez Radolovic RODA)