U periodu od 22. veljače do 01. ožujka 2023.-e godine u Mollini, Malaga, Španjolska odvijao se Erasmus + projekt pod nazivom Rural Boosters. Radilo se o projektu kojeg je organizirala organizacija Almeneras i koji je okupio 22 osobe koje rade s mladima iz ukupno 11 zemalja: Slovačke, Grčke, Italije, Norveške, Slovenije, Bugarske, Ukrajine, Turske, Hrvatske, Portugala i Španjolske.

Kroz neformalne metode rada sudionici su imali prilike naučiti o alatima i metodama vezanim uz poduzetništvo mladih i održivo iskorištavanje ruralnih područja, razumijeti i raditi na konceptima društvenih inovacija, održivosti i digitalizacije, te kako ih primijeniti na način da stvore pozitivan utjecaj na svoje zajednice.

Udruga Alfa Albona bila je partner na projektu, te je tom prilikom poslala dve sudionice u Španjolsku. Jedna od njih, bila je Hana Rašek s kojom smo se ugodno raspričali i saznali više o projektu i koje su sami benefiti projekta mobilnosti za mlade.

1. Ukratko se predstavi  

Zovem se Hana Rašek, imam 21 godinu, dolazim iz Labina, a studiram na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

2. Koja je bila tvoja motivacija za sudjelovanjem na projektu?

Prijavila sam se na projekt “Rural boosters” iz znatiželje jer nisam znala puno o temi, a vidjela sam u njoj potencijal. Budući da sada pretežito boravim u Osijeku i studiram prehrambenu tehnologiju ova tema mi je zvučala korisno za obogaćivanje svojeg znanja i u toj kategoriji. Nakon odrađenog projekta definitivno sam osvjestila važnost ruralnih područja te njihovog revitaliziranja.

3. Da li si kad ranije sudjelovala na nekom Erasmus + projektu?

Ovo je bio moj 3. Erasmus+ projekt (Beograd, Berlin te sada Mollina, Španjolska) , a za svaki sam saznala i išla preko udruge Alfa Albona.

4. Kada si prvi put čula i od koga / kako o Erasmus + programu?

Prvi put sam o Erasmus+ programima čula u srednjoj školi, ali nisam se odvažila otići. Nakon završene srednje škole u Puli, otkrila sam i udrugu za mlade Alfa Albona u svom gradu Labinu gdje sam se više informirala o Erasmus+ mogućnostima te sam u nekima u konačnici i sudjelovala.

5. Zašto su ovakvi projekti dobri za mlade?

Ovakvi projekti su dobri za mlade jer u kratkom vremenskom periodu (najčešć tjedan dana) okusiš stranu kulturu, jezik, naučiš puno toga o raznim temama, a na jako zabavan način. Skroz je drugačiji pristup učenju nego u školama/fakultetima, osjećaš se slobodnije pitati sve što te zanima, uz to komuniciraš na engleskom jeziku i vježbaš javni govor ispred drugih sudionika projekta. Rekla bih da su ovakvi projekti spoj osobnog i profesionalnog razvoja uz puno smijeha, zabave i novih prijateljstva.

6. Šta bi poručila mladima da ih motiviraš da sudjeluju na sličnim projektima?

Mladima bih poručila da iskoriste svaku mogućnost za sudjelovanjem na Erasmus+ projektima. Prvi put će biti malo zastrašujuće jer je novo i nepoznato, ali čim probate jednom htjet ćete ići sve više i više. Nevjerojatan je osjećaj kada pogledaš sve sudionike zadnji dan projekta i shvatiš koliko ste se povezali, koliko ste toga naučili i koliko smo privilegirani imati mogućnost otići na ovakve projekte.

7. Zašto si se prijavila na projekt u Španjolskoj?

Na projekt u Španjolskoj sam se prijavila jer sam već dugo htjela posjetiti ovu zemlju. Jug Španjolske me posebno privukao zbog sunca i toplog vremena.

8. Kako je protekao sam projekt i kako je bio organiziran (koliko je bilo zanimljivo i korisno, kako su bile organizirane radionice, slobodno vrijeme, posjet zanimljivostima…)?

Organizacija projekta me fascinirala! Sve je bilo unaprijed odlično smisleno, organizirano i imalo je “flow”. Kako je projekt bio u Španjolskoj, naravno da smo imali siestu-popodnevni odmor. Svakodnevno smo imali radionice, predavanja, timske radove, prezentiranja, ali i posjet predivnom gradu Antequeri, laguni flamingosa, muzeju malih figurica “Museo de belenes” koji je apsolutno must visit ako se nađete u blizini Malage, a nalazi se u mjestu Mollina koji ima svega 5 tisuća stanovnika.

9. Koja ti je bila najdraža radionica na projektu?

Najdraža radionica mi je bila ona naziva “Ikigai”, kao i poznata istoimena knjiga. Stvarno me navela na razmišljanje o stvarima o kojima obično ne razmišljamo, a još smo i dobili knjigu u pdf obliku 🙂

10. Što je najkorisnije što si naučila na projektu?

Najkorisnije što sam naučila na projektu je činjenica da uz prave ljude pored sebe, svaka ideja se može provesti u djelo.

11. Što je najzanimljivije što si vidjela / doživjela na projektu?

Najzanimljivije što sam vidjela na projektu je definitivno bio muzej “Museo de belenes”. A najzanimljivije što sam doživjela-interkulturalne večeri pune smijeha, zabave, plesa i dobre hrane iz drugih država.

12. Što nosiš kući s projekta šta ćeš pamtiti cijeli život?

Zauvijek ću pamtiti ovaj projekt/putovanje u Španjolsku kao ono kad sam se odvažila prvi put SAMA letjeti avionom u drugu državu. Toga me je oduvijek bilo strah i to me sprječavalo da idem na projekte, a sad kad sam to uspjela još više se radujem novim mogućnostima i projektima u drugim državama na koje ću sigurno ići.

13. Kada bi trebala opisati projekt jednom riječju koja bi to bila i zašto?

Ja bih odabrala riječ “zajednica”. Nakon tjedan dana zajedničkog rada, učenja i kreiranja u predivnoj, opuštenoj atmosferi stvorili smo jednu lijepu zajednicu iz koje je proizašlo puno ideja koje stvarno imaju potencijala da se provedu u stvarnost.