Posljednjeg tjedna veljače 2023. godine odvijao se event pod nazivom Portorož Youth Health forum
koji je okupio 70 mladih osoba s područja cijelog svijeta koji se bave medicinskim
znanostima i mlade aktiviste koji se bave civilnim radom i volontiranjem u svojim lokalnim
zajednicama.

U sklopu navedenog projekta udruga Alfa Albona bila je partner pa je tako na ovaj Erasmus + projekt poslala dvije mlade osobe. Jedna od njih bila je Sara Đokić koja nam donosi svoje iskustvo sa eventa!

“Zovem se Sara, imam 22 godine i studiram Pravo. Budući da moji studiji i ono čime se bavim
duboko ulaze u vezu sa temama ovog treninga, tako sam se i odlučila prijaviti na YHF preko Udruge Alfa Albona. Pored fakulteta nastojim biti aktivna u svojoj lokalnoj zajednici jer smatram da soft skills i ovakvi
događaji zaista nadograđuju znanja koja se tiču našeg formalnog obrazovanja. Teme o kojima smo raspravljali podrazumijevale su: održivi razvoj, povezanost mentalnog zdravlja sa okolišem i kako mi možemo doprinijeti zdravlju naše okoline i zaštiti prirode. Također, naučili smo kako se boriti protiv ovisnosti i koliko na nas utječe okolina u kojoj se krećemo. Ono što je ostalo iza nas na neki način je prijedlog, tj. Deklaracija istoimenog foruma o zdravstvenoj pismenosti i informacijama koje kolaju u javnosti i medijima te način na koji možemo razaznati lažne informacije i saznati ono što nas zaista i zanima. Isto tako, stavili smo naglasak na važnost kako fizičkog pa tako i mentalnog zdravlja o kojemu podjednako moramo brinuti.


Ono što je na mene na neki način najviše ostavilo utjecaja jest način na koji se mogu kao
individua motivirati u ispunjavanju svakodnevnih obaveza i kako da se nosim sa
time-managementom koji nam u današnjem digitaliziranom dobu predstavlja veliki problem.
Mladi su danas izloženi tisućama informacija na dnevnoj bazi što može dovesti do stresnih
situacija. Zaključno, povezali smo se i sa temama socijalne nejednakosti i dostupnosti zdravstvenih
usluga koje se i te kako kose sa prilikama koje imaju razvijene zemlje Europe. Osobno, naučila sam mnoštvo stvari i upoznala ljude koji su mi predstavili svoje kulture i mjesta odakle dolaze. Ovakve prilike i događaji su pravi način za networking i nadogradnju osobnih vještina i znanja. Definitivno preporučam mladima da se što više uključuju u ovakve projekte jer ih mogu samo dovesti do kvalitetnog ishoda.

Hvala udruzi Alfa Albona na ovoj prilici!