Na međunarodnom forumu za osobe koje rade s mladima koja se održala u Briselu od 18. do 22. listopada 2021. godine, partneri projekta Magic wand for Street Work predstavili su neke od rezultata projekta i alate za uspješan rad s mladima. Posljednji korak projekta bio je organizirati događaj na kojem će se moći promovirati intelektualni rezultati projekta i uličnog rada s mladima.

Alfa Albona na svojoj je radionici održanoj 18. listopada, predstavila temu aktivnog sudjelovanja – koliko je ono bitno u radu s mladima, kako mlade potaknuti da budu aktivni sudionici te na koji smo način ovu metodu koristili u pristupu mladima kroz projekt Magic wand. Sudjelovanje je jedno od osnovnih prava mladih ljudi i jedan od glavnih načina kako ih osnažiti. Stoga bi poticanje sudjelovanja trebala biti jedna od glavnih smjernica rada na ulici. Ostalim sudionicima foruma htjeli smo prikazati neka od ključnih otkrića po pitanju aktivnog sudjelovanja u vezi s radom na ulici, a do kojih smo došli kroz međunarodnu suradnju: Što je to aktivno sudjelovanje? Koje su prednosti i nedostaci? Kako ga primijeniti u praksi? Savjeti za primjenu u praksu.

Partneri projekta predstavili su i teme: “Kako uspostaviti povjerenje?”. Izgradnja povjerenja jedan od prvih izazova s kojima se youthworkeri susreću pri uličnom radu s mladima. U projektu Magic Wand razvili smo nekoliko aktivnosti kojima je cilj uspostavljanje kontakata, međusobno upoznavanje i izgradnja povjerenja. Ovu temu predstavili su partneri iz Portugala, organizacija CAI – Conversas Associação International.

Tema “Osnaživanje” predstavljena je od strane slovenskih partnera, ujedno i nositelja projekta – Zavod Bob. Osnaživanje je jedna od glavnih termina kojima se koriste osobe koje rade s mladima, pa je tako bila nerijetko korištena i u aktivnostima projekta. Na radionici je predstavljena aktivnost koja podupire osnaživanje mladih u relevantnim područjima (posao, stanovanje, pravosudni sustav, financije itd.).

“Kako i zašto surađivati” saznali smo od nizozemske organizacije BV JongU sklopu projekta razvili smo i niz aktivnosti za umrežavanje i uspostavljanje smislenih partnerstava. na radionici smo raspravljali o prednostima umrežavanja, kako otkriti relevantne dionike i pristupiti istima te kako smisleno uspostaviti suradnju. Predstavljeno je nekoliko primjera dobre prakse, uspješni pristupi te savjeti kako prevladati moguće prepreke.

Sve radionice bile su prilagođene osobama koje radi s mladima, ali i samim mladima.