15. listopada 2021. godine, Labin je postao privremenim domom za troje mladih. Naime, kroz projekt Europskih snaga solidarnosti “Be Mobile!” ugostili smo troje međunarodnih volontera: Clarisse iz Francuske, Viviana iz Italije te Charlia iz Njemačke. Njihova volonterska služba trajat će to kraja travnja 2022. godine.

Clarisse za sebe kaže da je optimistična i spontana osoba, voli planinarenje, ples i skijanje. Raduje se volonterskom iskustvu u Labinu i novoj avanturi u Alfa Alboni. Jedva čeka upoznati Hrvatsku i sresti nove ljude. Netom prije dolaska u Hrvatsku diplomirala je novinarstvo.

Vivian dolazi iz Torina i ima 22. godine. Voli avanture i istraživati nove stvari. Fan je filmova fantastike i video igara.

“Imam 19 godina i veselim se volonterskoj avanturi u Hrvatskoj. Volim nogomet, glazbu i putovanja. Također, volim upoznavati nove ljude i isprobavati nove stvari.” – kaže za sebe Charlie.

Odmah po dolasku pridružili su nam se u organizaciji i realizaciji Time to Move kampanje i aktivnostima koje smo osmislili za informiranje mladih osoba u lokalnoj zajednici o mogućnostima koje im se pružaju kroz sudjelovanje u programima mobilnosti. Već su kreirali nekoliko video uradaka namijenjenih mladim ljudima, osmislili vizuale za objave na komunikacijskim kanalima udruge, sudjelovali u nekoliko evenata gdje su imali prilike upoznati lokalno stanovništvo, a već rade i na vlastitim projektima.

Kroz svoju volontersku službu bit će uključeni u brojne aktivnosti koje provodi udruga te u projekte lokalne zajednice.

Kao i svake godine, pripremit ćemo nekoliko radionica namijenjenih lokalnom stanovništvu, a koje će održavati upravo volonteri. Konkretnije o ovoj temi objavit ćemo u drugoj polovici studenog.

U svim aktivnostima do kraja studenog pomaže im i Paulina, svestrana Poljakinja na kratkoročnoj volonterskoj službi. Ona za sebe kaže da je spontana i otvorena osoba, sanjar koji voli peći kolače, šivati i pisati.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.