U nedjelju, 3. travnja 2022. godine, održali smo akciju čišćenja priobalja uvale Prtlog do Šeničine u sklopu Svjetskog dana činjenja dobrih djela.

Svjetski dan činjenja dobrih djela je globalni pokret koji u jednom danu ujedinjuje ljude svih kultura i podrijetla kako bi zajedno činili dobro. Temelji se na jednostavnoj ideji da svatko može učiniti nešto dobro, bilo veliko ili malo, kako bi poboljšao svoje i živote drugih i pozitivno djelovao na promjenu u svijetu. Na globalnoj razini pokretač akcije je organizacija Good Deeds Day, a koordinator u Hrvatskoj udruga Djeca za bolji svijet.

U akciji su sudjelovali brojni građani, stanovnici Prtloga, a izuzetno nam je drago što smo uspjeli okupiti i nekoliko lokalnih dionika, udruga, inicijativa i ustanova, a osim Alfa Albone tu su bili i Crveni križ Labin, Građanska inicijativa Volim Prtlog, Komunalno poduzeće 1. maj, Grad Labin, Labin – zdravi grad, FLAG Alba/LAG Istočna Istra, Mjesni odbor Labin Gornji, Turistička zajednica Grada Labina.

Akcijom se nastojalo razviti praksu volontiranja kod lokalnog stanovništva, brigu za okoliš, vlastito okruženje i lokalnu zajednicu, ali i umrežavanje i razvijanje dobrih praksi kod raznih udruga, inicijativa i institucija. Za najmlađe sudionike organizirali smo i edukativnu šetnju te prigodnu radionicu.

U akciji je prikupljeno ukupno 880 kilograma otpada, i to: 320 kg miješanog komunalnog otpada, 130 kg plastike, 70 kg metala, 300 kg glomaznog otpada te 60 kg otpadnih guma. Važno je napomenuti kako u akciju nije bilo uključeno čišćenje podmorja, jer bi u tom slučaju količine otpada bile drastično veće.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji i doprinijeli kreiranju čišćeg i zdravijeg okruženja u lokalnoj zajednici.

U nastavku možete pogledati i galeriju fotografija sa provedene akcije.