Od 04. do 07. travnja 2022. godine Udruga Alfa Albona provela je u sklopu razmjene mladih “Be heard, be liked!” pripremni posjet gdje smo dočekali voditelje mladih iz šest različitih organizacija s ciljem pripreme za nadolazeću razmjenu mladih u lipnju koja će okupiti ukupno 37 sudionika iz Estonije, Litve, Španjolske, Francuske, Hrvatske i Rumunjske kako bi zajedno naučili više o medijskoj pismenosti.

Naš prvi radni dan započeo je upoznavanjem gdje smo saznali više o voditeljima mladih i njihovim nevladinim organizacijama uključenim u projekt, predstavljen je projekt i provjerena očekivanja, donijeli smo sigurnosna pravila i odlučili o postupku donošenja odluka. Prvi dio dana proveli smo u uredu udruge Alfa Albona, dok smo drugi dio sunčanog dana proveli radeći na otvorenom te smo krenuli na pješačenje Sentoninom stazom do Rapca i tamo nastavili zajednički rad.

Drugi radni dan proveli smo u terenskom posjetu ljetnom kampu Alfa Albone u Tunarici gdje će se od 20. do 26. lipnja 2022. godine održati navedena razmjena mladih. Provjerili smo buduće mjesto održavanja razmjene mladih, razgovarali o smještaju i područjima gdje će se aktivnosti odrađivati, raspravili o tome kako djelovati u slučaju hitnoće, koje informacije sudionici trebaju znati više, ali i napravili akcijski plan s rokovima, podijeljenim odgovornostima, definirali sve stavke odobrenog proračuna i imali završnu evaluaciju ove aktivnosti.

Na pripremnom posjetu, osim odrađenih svih planiranih obaveza sudionici su se mogli pobliže upoznati sa hrvatskom kulturom i našim običajima, kušati lokalne proizvode, ali i posjetiti mjesta od interesa.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz Erasmus + program.  

Svi mladi koji žele više saznati o tome što su Razmjene mladih i kako se uključiti, svakako neka posjete sljedeći link i/ili jave nam se u Alfa Alboni kroz neke od društvenih mreža: Instagram ili Facebook, web stranicu udruge ili kroz posjet info centru na adresi Kalić 2 u Starom gradu Labinu kako bi im pomogli pronaći projekt u kojem bi sudjelovali i pripremiti ih za sudjelovanje na mobilnosti mladih: