U periodu od 28. ožujka do 01. travnja 2022. godine predstavnica Udruge Alfa Albona, Jelena Batelić sudjelovala je u studijskom posjetu u Istanbulu, Turskoj s ciljem promicanja razmjene dobrih praksi i stvaranja novih partnerstava između OCD-a aktivnih na području volontiranja, uspostavljanju dugoročne suradnje između turskih i europskih organizacija civilnog društva, provedbe inovativnih programa volontiranja.

Organizator studijskog posjeta je talijanska organizacija Joint kroz projekt “EUROTUREC” podržan od strane EU programa “Podrška dijalogu civilnog društva između EU-a i Turske sheme bespovratnih sredstava (CSD-VI)”.

U navedenom periodu posjetilo se ukupno 5 organizacija u Istanbulu koji svi aktivno rade s volonterima, te se na licu mjesta moglo saznati sve o njihovom radu, koordinaciji, načinu vrednovanja volontera, ali i drugih dobrih praksi u radu s volonterima koji se mogu primjenjivati u drugim sredinama. Prva na redu bila je organizacija TEMA,  koja ima 10.000 redovnih i aktivnih volontera uključenih u različite aktivnosti, akcije i edukacije povezane s temom ekologije i održivosti. Zatim, zaklada Sosyal Ben koja radi s djecom u dobi od 8-13 godina u ugroženim područjima na razvoju njihovih vještina i talenata, kao i na društvenoj odgovornosti. Posjetila se i Istanbulska volonterska platforma Gonullululeri Istanbul, koju je uspostavila Metropolitanska općina Istanbula kako bi potaknula građansko sudjelovanje, zatim Ihtiyac Haritasi / Needs Map – zadrugu koja vodi online platformu na kojoj se ljudi u potrebi mogu povezati s onima oko sebe kako bi dobili pomoć i podršku. Zadnji posjet pripao je društvenom poduzeću “Learning designs”, koje radi na razvoju prilagođenih metodologija, alata i programa učenja a posebice na području kreiranja društvenih igara kao alata za edukaciju o različitim temama.

Osim navedenih posjeta, studijski posjet bio je zamišljen na način da se svi sudionici informalno povežu, podijele vlastita iskustva u radu s volonterima, ali i budu inspirirani za daljnji rad u svojim organizacijama, kreiraju nove projekte i povežu se sa drugim organizacijama aktivnih u području rada s volonterima. Dio vremena proveo se i u istraživanju lokalne kulture i načina života, isprobavanju turskih specijaliteta, a ono što je najvažnije sudionici studijskog posjeta doživjeli su Istanbul kroz oči mještana, te su tako zaista imali prilike vidjeti kako svakidašnji život izgleda, koje su potrebe građana, te kako su volonteri uključeni u aktivnosti i kako pomažu.