U utorak, 29. ožujka 2022. godine, kao Eurodesk multiplikatori* posjetili smo srednju školu Mate Blažine u Labinu. Učenicima iz medijske grupe predstavili smo neke od programa mobilnosti kroz Erasmus+, Europske snage solidarnosti i DiscoverEU inicijativu.

 

Za tu smo prigodu osmislili društvenu igru putovanja Europom pod nazivom “Be Mobile”. Učenici su bili podijeljeni u četiri grupe, a svaka od grupa zastupala je neki od relevantnih programa: prva grupa bila je vezana uz kratkoročno volontiranje kroz Europske snage solidarnosti, druga dugoročno volontiranje, treća DiscoverEU, a četvrtom smo obuhvatili razmjene mladih.

Igra je bila formirana u obliku kviza, te je svaka od grupa odgovaranjem na pitanja vezana uz program koji predstavlja morala sakupljati bodove. Na taj su način sudionici mogli provjeriti svoje znanje, ali i naučiti nešto novo i korisno. Pitanja su bila interaktivna, odnosno bila su različitih formata: ponekad su birali točan odgovor između ponuđenih odgovora, ponekad su morali navedeno poredati po veličini, navesti primjere, a tu se našla i igra pantomime. Iako su na kraju dvije grupe s istim brojem bodova dijelile prvo mjesto, mi smo svih nagradili promotivnim paketićima.

 

Ovo je ujedno bila i odlična prilika da se učenici iz prve ruke upoznaju s programom Europskih snaga solidarnosti, odnosno volonterima koji putem istog sudjeluju na projektu “BeMobile!”** u našoj udruzi.

Ovim bismo se putem zahvalili profesorici Majdi Milevoj Klapčić na gostoprimstvu, medijskoj grupi na aktivnom sudjelovanju i dobroj atmosferi, a Clarisse, Charliju i Vivianu na uspješnom moderiranju.

Već smo uspostavili dobre kontakte te se nadamo ponovnom druženju i novoj suradnji.

Eurodesk je besplatni europski informacijski servis koji mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Udruga za mlade Alfa Albona je dio Eurodesk mreže od 2013. godine, a jedna od 15 multiplikatora u hrvatskoj mreži.

** Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.