Od 26. svibnja do 02. lipnja 2023. godine u Rapcu, udruga Alfa Albona bila je domaćin Erasmus + projekta Study visit: Youth work in Croatia u suradnji s organizacijama: InCo iz Italije, YouthID iz Francuske, European Association World Our Home iz Latvije, ProAtlantico iz Portugala i Asociacion Almenaras iz Španjolske.

Tijekom neformalnih aktivnosti osobe koji rade s mladima iz različitih zemalja međusobno su se upoznale kao i rad njihovih organizacija, izgradile super tim, istražile rad s mladima i zakone u raznim zemljama iz koje dolaze, dublje se upoznale s programom Erasmus + i onim što nudi za osobe koje rade s mladima i i za same mlade, razmijenili primjere dobre prakse, kao i metode i alate za rad s mladima te inspirirajuće aktivnosti.

Dio programa bio je posvećen i samostalnom učenju i prepoznavanju naučenog, te Youthpass kompetencijama, kao i radionicama o važnosti granica u radu s mladima i praksi rada s mladima u lokalnoj srednjoj školi.

Sudionici su također imali priliku ići na lokalne izlete u Labin, Pazin i Pulu u Istri. U Labinu smo posjetili osobe koje rade s mladima, članove lokalnog savjeta mladih i udrugu Labin Art Express XXI koji su nam pokazali prakse u radu s mladima te smo imali priliku posjetiti i lamparnu koja djeluje i kao Klub mladih te izložbu u sklopu Industrial Art Bienalle 2023. Posjetili smo i Stari grad Labin, lokalni muzej, i sastali se s lokalnim poduzetnicima, pješačili smo prekrasnom stazom Sentona i uživali ​​u lokalnom festivalu kvarnerskog škampa i koncertu. U Pazinu nas je dočekala organizacija Alarm Pazin koja vodi lokalni centar za mlade. Zajedno sa svojim lokalnim volonterima, lokalnom zakladom i gradskim vijećem metodom world caffea predstavili su nam svoje aktivnosti i dobre prakse iz prakse te važnost međusobne suradnje različitih dionika u radu s mladima. U Pazinu smo posjetili i zavičajni muzej gdje smo saznali nešto više o hrvatskoj kulturi, ali i punk sceni mladih u ovom gradu. Vrhunac ovog izleta svakako je bio odlazak na Zarečki krov, nevjerojatan vodopad gdje smo imali međunarodni piknik i zajedno se okupali. U Puli su nas dočekale udruge ZUM i ROJC koje su nam predstavile svoj rad s mladima i projekte. Susreli smo se i s volonterima ESC ROJC-a i čuli o njihovim aktivnostima, posjetili Radio Rojc i radionicu za mlade ReGepetto te šetali gradom Pula.

Sve u svemu, proveli smo vrlo produktivne i bogate zajedničke dane i jedva čekamo sve naučeno primijeniti u praksi i ponovno surađivati.

Ovim putem Alfa Albona se zahvaljuje svim partnerima, svim organizacijama i gostujućim predavačima te Agenciji za mobilnost i programe Europske unije koja je financirala projekt kroz Erasmus + program.