U sklopu projekta KRUG- Kultura, Umjetnost i Građani u Gradskoj galeriji pri Pučkom otvorenom učilištu Labin održana je panel rasprava „ Živjeti film u Hrvatskoj“.
Osnovni cilj projekta je razvoj civilno-javnog partnerstva u provođenju inkluzivne misije lokalnih kulturnih organizacija uz korištenje modela sudioničkog upravljanja.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda,a bavi suradnjom u likovnim, filmskim i glazbenim programima.
Organizator panel rasprave je Pučko otvoreno učilište Labin, u svojstvu partnera u projektu, zajedno s koordinatorom , Udrugom za mlade Alfa Albona, u projektu koji provodi Pučko otvoreno učilište Zagreb zajedno s partnerima.
Raspravu su moderirali Toni Juričić, doktorand za filmske studije, Goran Načinović, redatelj, direktor fotografije i montažer te Bianca Dagostin, magistrica filma i filmska producentica.

Panel rasprava će poslužiti kao snimani materijal za izradu dokumentarnog filma koji će se prikazati na nadolazećem  Festivalu dokumentarnog filma Shpeena Dox , od 18. do 20. srpnja 2019. Kod Špine.

Moderator Toni Juričić se osvrnuo na globalno stanje filmske industrije na području Hrvatske, te izrazio zadovoljstvo s trenutnom situacijom u Hrvatskoj koja ide u pozitivnom smjeru i smatra da je filmska industrija u Hrvatskoj konačno stala na svoje noge, što dokazuju brojna nacionalna , a i međunarodna priznanja. Kao primjer spomenuo je domaći film Zvizdan te seriju Novine.

O interesu za filmsku kulturu na lokalnom nivou govorili su panelisti Bianca Dagostin i Goran Načinović, koji su prije 5 godina započeli s filmskim radionicama za djecu te uočili veliki interes, stoga zaključuju da su Labin i okolica plodno tlo za razvijanje filmske industrije.
No, otvorilo se pitanje rješavanja infrastrukture i financijske podrške filmskim aktivnostima.

Ravnateljica Pou Labin, Daniela Mohorović, osvrnula se na primjer dobre prakse civilno- javnog partnerstva i to na Festival dokumentarnog filma Shpeena Dox, koje je Pučko otvoreno učilište Labin pokrenulo na inicijativu Udruge za mlade Alfa Albona tj. ovdje prisutne Bianke Dagostin i još nekolicine filmofila te kasnije prepustio organizaciju Udruzi Alfa Albona. Izrazila je zadovoljstvo vezano za održivost Festivala, rast u kvaliteti te dobru popraćenosti od strane publike i prepoznatljivost .
Pučko otvoreno učilište Labin iako nije više suorganizator, i dalje daje tehničku podršku Festivalu.
Tijekom Panel rasprave, dotakla se i problematika stvaranja publike, na što je Bianka Dagostin napomenula da upravo Festival dokumentarnog filma radi na stvaranju publike te približava publici nezavisne i dokumentarne filmove.

U ugodnom okruženju Gradske galerije Labin, u prisustvu građana koji su se odazvali Panel raspravi , ljubiteljima filma i onih koji se bave filmom, ravnateljica Pou Labin je pozvala prisutne da se uključe u filmske radionice koje će se odvijati u sklopu istog projekta KRUG- Kultura, Umjetnost i Građani.

Izvor: Pučko otvoreno učilište Labin