Održano natjecanje Euroscola za srednje škole Istarske županije

Održano natjecanje Euroscola za srednje škole Istarske županije

U ponedjeljak, 26. studenog 2018. godine, u pazinskom Spomen domu sjedinjenja i slobode održano je natjecanje Euroscola za srednje škole Istarske županije i druženje u sklopu kampanje ovajputglasam.eu te je održana tribina pod nazivom „Što Europa čini za mene?

Tribina “Što Europa čini za mene?”

U zanimljivoj raspravi u kojoj su srednjoškolci postavljali brojna pitanja istaknuto je kako je prosječna izlaznost na izbore za Europski parlament iznosi 43%, dok je u Hrvatskoj prilikom jedinih izbora u kojima je sudjelovala 2014. godine taj postotak bio mnogo niži, odnosno svega 25% (u dobnoj skupini mladih od 18 do 24 godina na birališta izašlo svega 13%). Također se iskoristila prilika za predstavljanje internetske stranice ovajputglasam.eu. Stranica je pokrenuta u okviru kampanje za izbore za Europski parlament koji će se održati krajem svibnja iduće godine. Europa je suočena s izazovima migracije, nezaposlenošću mladih, klimatskim promjenama.

Mladi u Hrvatskoj pozitivno gledaju na naše članstvo u Europskoj uniji ali ipak su na europarlamentarne izbore 2014. godine izašli u malom postotku. Uz internetsku stranicu, Europski parlament pokrenuo je novi višejezični portal “Što Europa čini za mene” koji sadrži brojne, lako pregledne dokumente s primjerima pozitivnog učinka Europske unije na živote građana.

Natjecanje srednjih škola Euroscola

Euroscola je redoviti godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola u dobi od 16 do 18 godina, iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. Učenici iz Hrvatske u programu sudjeluju od hrvatskog članstva u Europskoj uniji 2013. godine.

Učenici iz svih 28 država članica Europske unije predstavljaju svoje škole na kvalifikacijskim prednatjecanjima u vlastitim državama, a najuspješniji među njima odlaze u Strasbourg te na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta učenici sudjeluju u simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu te glasaju o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse, prilikom čega imaju i priliku vježbati svoje vještine stranih jezika.

Na natjecanju Euroscola za srednje škole Istarske županije nastupilo je šest istarskih srednjih škola, a Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te Gimnazija Pula, zbog jednakog broja bodova osvojenih u aktivnostima natjecanja, putuju u Strasbourg. Od ostalih škola nastupili su rovinjska Srednja škola Zvane ČrnjeMate Balote Poreč, Vladimir Gortan iz Buja te Pazinski kolegij – klasične gimnazije.

U radu žirija su sudjelovali Violeta Simeonova Staničić, Patricia Percan, pročelnica županijskog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Jelena Batelić iz labinske udruge za mlade Alfa Albona te Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

 

Izvor: Portal Grada Pazina, www.pazin.hr