U Portfoliju vještina neophodnih za zapošljivost mladih na regionalnoj razini obuhvaćeni su rezultati analiza ključnih vještina neophodnih za prilagođavanje mladih tržištu rada kao i metoda njihovog razvoja kroz programe organizacija mladih i organizacija koje rade sa mladima u državama Zapadnog Balkana. Ovaj dokument zasnovan je na komparativnoj studiji koja je sprovedena u šest država Zapadnog Balkana – u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Analiza je obavljena u formi sekundarnog istraživanja i prikupljanja podataka od relevantnih izvora i posebno od mladih radnika. Portfolio je kreiran tako da bude vodič za mlade radnike i organizacije prilikom kreiranja i primjene programa za zapošljivost mladih. Pored toga, on može poslužiti i kao polazište za formuliranje mjera politike zapošljavanja i zapošljivosti mladih. Dijelovi dokumenta imaju za cilj da budu korišteni za kreiranje programa za zapošljivost mladih uz korištenje podataka, u skladu sa aktualnim javnim politikama, na osnovu grupe uobičajenih vještina neophodnih za zapošljivost na Zapadnom Balkanu i postojećih praksi u sektoru mladih.

Portfolio je nastao u sklopu projekta WEBWORK (Western Balkan Youth WORK(s) for youth employability i financiran je od strane Erasmus + programa.

Nositelj projekta je bio BOŠ- Beogradska otvorena škola iz Srbije, a osim nje, sudjelovali su i udruga za mlade Alfa Albona,  Centar za intekulturni dijalog iz Makedonije, Institut za razvoj mladih KULT iz Bosne i Hercegovine, Centar for Population and Development iz Albanije te Centar za građansko obrazovanje iz Crne Gore.

Želite li saznati više ili pak preuzeti portfolio, možete to učiniti na linku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.