Dana 18.ožujka 2016.godina Alfa Albona je otišla na studijski posjet sa tridesetak studenata i profesoricama Kristinom Afrić-Rakitovac i Violetom Šugar s Fakulteta ekonomije i turizma iz Pule u sklopu projekta Mladi u društvenom poduzetništvu.

Prvi na rasporedu je bio grad Čakovec gdje smo se uputili u  socijalnu zadrugu Humanu Novu, društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Svojim djelovanjem aktivno i izravno doprinosi izgradnji društva tolerancije i suradnje te pomaže socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti njihovo samopouzdanje i kvalitetu života. Također aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode.

WP_20160318_007

Studenti su posjetili sortirnicu gdje zadruga svakodnevno prima i sortira tekstilne proizvode. Voditelj zadruge Ivan Božić upoznao je studente s radom udruge, njezinim počecima, načinima poslovanja i planovima. Nakon sortirnice, studenti su posjetili i šivaonu gdje su upoznali radnice, pogledali nove proizvode u nastajanju, nakon čega su se uputili u lokalni kafić na osvježenje i predstavljanje Act Konta.

ACT Konto d.o.o. osnovan je početkom 2009. udruga Autonomni centar – ACT iz Čakovca. Bio je to odgovor na činjenicu da neprofitne organizacije imaju poteškoća u financijskom poslovanju. Nakon procesa stabilizacije, Autonomni centar – ACT je 2012. prenio svoje vlasništvo na zaposlenice, s ciljem poticanja ekonomskog sudjelovanja radnika/ca u vođenju poduzeća.  ACT Konto je poduzeće specijalizirano za pružanje računovodstvenih usluga neprofitnim organizacijama, a među 40-tak klijenata nalaze se i društvena poduzeća, zadruge, obrtnici i mali poduzetnici.

WP_20160318_010

ACT Grupa je konzorcij organizacija i pojedinaca/ki koji/e promiču, razvijaju i unapređuju društveno odgovorno ponašanje i poslovanje, društvenu i solidarnu ekonomiju, društveno poduzetništvo i civilno društvo, a u njemu djeluju već navedeni socijalna zadruga Humana nova i Act Konto, kao i Autonomni centar – ACT, ACT Printlab, CEDRA Čakovec, Centar za pomoć u kući Međimurske županije,  Socijalna poljoprivredna zadruga Domači vrt te ACT Press.

Nakon Čakovca, studenti su se uputili u Samobor gdje ih je čekao ručak, nakon kojeg su prošetali gradom i upoznali se sa samoborskom poviješću posjetivši samoborski muzej. Zadnja planirana aktivnost je bilo predavanje o Etičkoj banci koje su održali Renata Kiršić, educirana ambasadorica Zadruge za etičko financiranje i Krešimir Prevendar, direktor širenja poslovne mreže banke. Predavanje se održalo u samoborskom Pučkom otvorenom učilištu.

Studijski posjet je završio nezaobilaznim samoborskim kremšnitama, a sudionici studijskog posjeta su se vratili svojim kućama u kasnim večernjim satima.

Galeriju slika možete pogledati ovdje.

Više o projektu Mladi u društvenom poduzetništvu čitajte ovdje.