U periodu od 13. do 15. siječnja 2016., članica Udruge za mlade Alfa Albona, Renata Kiršić, bila je na studijskom posjetu Eurodesk multiplikatora u Italiji, točnije u Padovi i Trstu.

Na svom posjetu imala je priliku usporediti stanje u Italiji i Hrvatskoj i uvidjeti razlike. Jedna od razlika je i činjenica da Eurodesk multiplikatori u Italiji najčešće sami biraju u koju aktivnost se žele uključiti (primjerice sukladno financijskim sredstvima s kojima raspolažu). Tako je prilikom posjeta Padovi i tamošnjem Eurodesk centru (koji osim Padove pokriva i cijelu regiju Veneto), saznala kako je njihov Eurodesk centar smješten i na Sardiniji te iako, nije dio talijanske Nacionalne agencije za Erasmus + program, to ga ne sprječava da se uvijek pridružuje u aktivnostima koje se obilježavaju te iste potpomaže, a naročito ako su to aktivnosti usmjerene na informiranje o Erasmus + program koje multiplikator obavlja u suradnji sa Agencijom.

WP_20160117_004

Informagiovani Padova je smješten u kulturnom centru u kojem se nalazi i gradska knjižnica te je na vrlo pristupačnom mjestu svojim korisnicima, što definitivno pomaže njegovoj posjećenosti. Razlika između talijanskog i hrvatskog primjera je ta što su njihovi djelatnici financirani od strane Grada Padove, te zbog toga imaju dovoljno zaposlenih na puno radno vrijeme, te 20-ak suradnika različitih profila što sve doprinosi stabilnosti i nesmetanom djelovanju. Negativna strana je što ipak ovise o političkim strujama svoje zemlje te to često dovodi do promjena kadra.

Razlika je također i u količini i raznolikosti promomaterijala kojim talijanski centri raspolažu. Više se fokusiraju na tiskane promomaterijale, a manje djeluju digitalno. Dok se u Hrvatskoj mladi najčešće informiraju putem društvenih mreža i svoje odgovore dobivaju digitalnim putem, Talijani ipak preferiraju osobne dolaske i sastanke sa svojim osobnim savjetnikom.

Zadnja stvar koju je Renata uočila je činjenica da Padova ne prijavljuje projekte kroz Erasmus + program (što može biti i dobro i loše) te se susreću s problemima u vidu fleksibilnosti pri prijavi projekata zbog formalnosti koje moraju proći kako bi potpisali partnerstvo.

WP_20160117_005 (1)

Nakon Padove, Renata je posjetila i Informagiovani Trieste koji djeluje na sličan način kao i onaj u Padovi. Njihov Eurodesk multiplikator smješten je u sklopu komunikacijskog ureda Grada Trsta, u kojem se nalazi i Europe direct Trieste, te također zajednički djeluju prema korisnicima. Ponosni su što su upravo oni jedan od najstarijih multiplikatora (iz 1996.) i Europe direct, te da su se uspjeli održati na istome mjestu neovisno o promjenama na vlasti, i to zahvaljujući osoblju koje predano radi svoj posao. Kao i u Padovi, izražavaju žaljenje zbog sporosti sustava unutar kojeg djeluju. Oni, za razliku od Padove, imaju iskustvo sa prijavom EVS projekata samostalno, no za potpisivanje Mandate-a im je potreban potpis gradonačelnika, što uvelike usporava i otežava cijeli proces. Postupak mora proći tri razine kako bi prijavili projekt, što ponekad dovodi i do propadanja prijave jer se zagubi u protokolu.

Što se tiče specifičnosti njihove uloge u zajednici, ističu da su oni servis za informacije te da ne provode aktivnosti, što kod naših multiplikatora to nije slučaj. Njihova primarna uloga je informiranje, a navedeno čine na svim događajima u Trstu na kojima se okuplja mnogo mladih (Barcolana, razni koncerti, izložbe, Dan Europe, Europski dan jezika..). Kroz višegodišnje djelovanje, postali su prepoznatljivi mladima te mladi znaju gdje ih potražiti i koje informacije mogu dobiti. Upravo ta njihova vidljivost i prepoznatljivost je zaslužna što uživaju veliki broj korisnika. Upravo je u tome razlika između Trsta i Labina, jer u Labinu (pošto je puno manji grad) puno je teže doći doći do svojih korisnika.

Studijski posjet bio je poučno i korisno iskustvo u kojem je izražena želja za povezivanjem sa Hrvatskom i mogućom suradnjom. Svjesni su da i Italija i Hrvatska imaju i pozitivne i negativne strane s kojima se susreću u poslu, ali su se svi složili kako ovakvo umrežavanje jača obje strane.