U periodu od 12. do 15. lipnja u engleskom Birminghamu održao se zanimljiv trening na temu novoakreditiranih organizacija i EVS-a odnosno novih programa koji će uskoro zamijeniti isti. Priliku za sudjelovanje dobili su zaposlenici raznih organizacija iz Engleske, Irske, Estonije i Hrvatske. Spektar sudionika bio je zaista raznovrstan – kako u generacijskom, tako i u poslovnom pogledu – predstavnici dječjih vrtića, sveučilišta, neprofitnih organizacija, nacionalnih manjina.

birm

Budući da je na treningu sudjelovalo mnogo predstavnika tek osnovanih organizacija ili onih koje su tek stekle akreditaciju, radionice su bile koncipirane na način da se iz temelja prolazilo kroz svu terminologiju vezanu za Erasmus i EVS. Sudionicima je predstavljen poboljšani program Europskih snaga solidarnosti koji će u bliskoj budućnosti postati glavni alat za međunarodne razmjene mladih na području Europe.

Sudionici su u međusobnoj interakciji naučili kako se Erasmus programi provode u drugim zemljama te stekli nova znanja i vještine, a većina i potencijalne partnere za suradnju na budućim projektima.

birm3

Iako je program radionica trajao gotovo cijeli dan, u večernjim satima se ipak našlo ponešto vremena za opuštanje i interakciju – Escape Room je pokazao kako grupa ljudi funkcionira pod pritiskom, a zajednička večera u tipičnom engleskom restoranu dodatno je osnažila odnose između sudionika.

Treneri su pokazali zavidno iskustvo i znanje u tematici Erasmus programa, a gosti predavači – predstavnici Nacionalnih agencija i Europskih snaga solidarnosti dodatno su upotpunili profesionalnost samog treninga i podigli ga na veću razinu.

birm2