U Rijeci se 19. i 20. travnja održala dugoočekivana međunarodna konferencija „Volontiranje u kulturi“ u organizaciji CEV-a – Europskog volonterskog centra, Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i Grada Rijeke. Na konferenciji koja se održala u HKD-u na Sušaku prisustvovali su brojni volonterski centri i europske organizacije koji u svoj rad uključuju volontere te više od 100 predstavnika istih.

Konferencija je zamišljena kao predstavljanje i širenje ideje volonterstva, promocija novih trendova u toj domeni, predstavljanje organizacija koje dugi niz godina uspješno provode volonterske aktivnosti, ali i međusobna razmjena ideja i iskustava na tom području.

Prvi dan je konferencija bila podijeljena u dva dijela – u prvom dijelu predstavljeno je nekoliko studija slučaja, odnosno predstavljeni su organizacije koje već dugi niz godina uspješno provode projekte u koje je uključen velik broj volontera. Tako je svoje projekte predstavilo nekoliko regionalnih organizacija – Gradska knjižnica Rijeka, Udruga RiRock te Pulski i Motovunski film festival, ali i Manchester museum na međunarodnoj razini. Na drugom dijelu konferencije sudionici su imali priliku odabrati jednu od tema na tri radionice koje su se odvijale paralelno. Kao zaključak prvoga dana sudionici su imali prilike isprobati specijalitete koje su specijalno za njih pripremili članovi nacionalnih manjina riječkog područja.

Drugi dan konferencije također su održane tri paralelne radionice te su ovisno o interesu sudionici birali kojoj će prisustvovati. Nakon svečanog zatvaranja svi zainteresirani sudionici imali su priliku provozati se brodom i upoznati Rijeku iz jedne druge perspektive.