U razdoblju od 14. do 17. siječnja 2020. godine u gradu Tempere u Finskoj održavala se konferencija pod nazivom  „YOUTH2020 – Finnish Youth Work Days“ na kojoj smo u ime udruge Alfa Albona sudjelovali i mi.

Radilo se o konferenciji za osobe koje rade s mladima koja je ponudila najnovije informacije i inspiraciju za vlastiti rad ili podršku razvoju. Osim navedenog događaj je pružio priliku za vršnjačko učenje, umrežavanje i razmjenu najboljih praksi između sudionika. Konferencija je okupila oko 3000 profesionalaca u radu s mladima kako bi međusobno raspravljali, inovirali i razvijali svoj rad među mladima, a osim finskih okupila je i međunarodne sudionike.

 

Nakon same konferencije uslijedili su studijski posjeti kroz sljedeća dva dana u gradovima Tampere i Helsinkiju. Imali smo prilike posjetiti: centar za mlade Monitoimitalo 13 i čuti sve o njihovom radu s mladima kroz dnevne aktivnosti (gaming, društvene igre, izradu kozmetičkih pripravaka, radione za umjetnost i tekstil, …) ali i vidjeti prostorije u kojima rade koje osim što sadrže različite radione imaju i menzu te salu za održavanje koncerata i priredbi.

U Tampere smo još posjetili i Kölvi, centar za migrante koji radi s dječacima od 12 do 25 godina te pruža psihosocijalnu podršku, vršnjačko učenje, mentorstvo i raznovrsne aktivnosti uključujući sport i glazbu. Studijski posjet završili smo u Helsinkiju gdje smo imali prilike čuti o lokalnom radu s mladima.

Obje aktivnosti bile su organizirane maksimalno profesionalno te zaista pružale ugodno okruženje i motivaciju za rad, učenje i inspiraciju za naš budući rad. Oduševljeni smo što je hrana bila veganska i gluten free te što je naglasak bio na poticanju održivog razvoja i ekologiji. Prvog dana konferencije dobili smo čašu od bambusa koja nam je koristila sve dane kada bi išli po kavu ili čaj, nije bilo plastike. Organizatori su bili zaista susretljivi i spremni na pomoć u svakom trenutku, a pohvalno je i što je za samu konferenciju napravljena mobilna aplikacija koja je sadržavala program uključujući satnice i mapu održavanja radionica, diskusije te davala mogućnost osobama koje su se prijavile na aplikaciju da se međusobno povežu. Odlično iskustvo prepuno dojmova i motivacije za naš rad s mladima. Hvala našoj Agenciji za mobilnost koja nam je omogućila ovo iskustvo.