Naša je Ana, zajedno s predstavnicima Grada Labina, dogradonačelnicom Eni Modrušan te predstavnicima Srednje škole Mate Blažine- ravnateljem Čedomirom Ružićem, profesoricom Orijanom Tenčić i profesoricom i voditeljicom Gradskog vijeća mladih, Laurom Kokot sa 20 učenika srednje škole sudjelovala u  Erasmus+ K1 projektu Mobilnost mladih na temu Sigurna djeca u sigurnom gradu (Safe youth in Safe cities Labin-Sandnes “LaSa”) u Sandnesu, u Norveškoj.

“LaSa” Youth Safety mobility project zajednički je međunarodni projekt Grada Labina i Srednje škole Mate Blažina s jedne strane i kao nositelja projekta norveškog grada Sandnesa i njihovog gradskog vijeća mladih. Financiran je sredstvima Europske unije kroz program ERASMUS+ K1 Mobilnost mladih.

DSCN2491_webOsnovna tema i koncept projekta je “Sigurnost mladih”. Projektom su predviđena 2 susreta u trajanju od 7 dana. Prvi  susret se održao od 27. travnja do 3. svibnja 2016. u norveškom gradu Sandnesu, a drugi će se održati u Labinu od 20. do 27. lipnja.
U prvom susretu labinski učenici su po prvi puta bili smješteni u obitelji učenika iz Sandnesa,  dok će u drugoj fazi oni ugostiti norveške učenike u Labinu.

Budući da se drugog dana susreta održavala i konferencija Mreže zdravih gradova Norveške, labinski predstavnici su prisustvovali svečanom otvorenju same konferencije i uvodnim predavanjima, dok su učenici su imali priliku posjetiti škole svojih domaćina i prisustvovati samoj nastavi te su tako stekli uvid kako izgleda redovna nastava u Norveškoj.  Mladi su se jedni drugima predstavili prezentacijama o svojim zemljama, kulturi i znamenitostima, a labinski su srednjoškolci predstavili svoju  prezentaciju na temu “Sigurnosti mladih i sigurnosnih mjera u Labinu”.

DSCN2812_web

Održano je predavanje gospođe Kristin Stien Øye na temu “Prevencije kriminala” i prezentacija projekta “Dnevni i noćni gavrani” od strane Bjarte Bjørnsena nakon čega je uslijedio zajednički obilazak grada u društvu volontera – “dnevnih gavrana”. Projekt “Dnevni i noćni gavrani” je volonterski projekt koji ima za cilj obilazak grada na mjestima gdje se sakupljaju mladi pokazujući brigu za njih i odgovornost te na taj način sprečavaju i smanjuju nasilje, kriminal i vandalizam. Važno je naglasiti da oni ne zamjenjuju policiju već ukoliko svjedoče potencijalno opasnoj situaciji ili kriminalnom činu pozivaju policiju, te na taj način nema opasnosti za njih same. Projekt “Noćnih gavrana” započeo je u Švedskoj u kasnim osamdesetima, a rezultirao je padom nasilja i vandalizma za 50%. U Sandnesu su Noćni gavrani uvedeni 1997., a dnevni 2007. godine.

Više o projektu “Noćnih gavrana” možete pročitati ovdje.

DSCN2999_webCilj samog projekta LaSa-e i uvođenja slične patrole u Labinu, pa su mladi najprije poradili uz stručno vodstvo koordinatorice rada s mladima u Sandnesu Nine Osland na dizajnu novog simbola za Grad Labin a na kraju i na evaluaciji aktivnosti.
Nakon nekoliko skiciranih prijedloga učenici  su izabrali prijedlog simbola (sova koja nosi dalekozor).

Osim rada na samoj temi projekta, za učenike su bila organizirana i sportska druženja, posjeti znamenitostima, zajedničko spravljanje ručka, kuglanje te izlet u zabavni park Kongeparken.

Prva faza projekta je protekla u dobrom raspoloženju, interkulturalnom druženju, ali i izmjenjivanju iskustva i primjera dobre prakse. Nastavak projekta održat će se u Labinu od 20. do 27. lipnja ove godine.