Udruga za mlade Alfa Albona je u petak 6. svibnja u Koromačnu održala radionicu sa 3. razredima Srednje škole Mate Blažina. Radionica je imali za cilj potaknuti kreativnost i proaktivno razmišljanje kod mladih. Na prvom dijelu radionice su mladi podijeljeni u dvije skupine: Oni s pozitivnim mišljenjem o gradu Labinu trebali su naći negativan primjer (primjerice: problem) i naći rješenje tog problema, dok su oni s negativnim mišljenjem trebali naći pozitivan primjer i osmisliti što bi se moglo napraviti da se taj primjer ostvari.
U drugom dijelu su mladi svojim promišljanjem morali naći odgovor na jedan od dva pitanja: kako učenici svojim znanjem mogu doprinijeti Labinu i kako druga strana (grad, poslovni subjekti, udruge) mogu doprinijeti potrebama učenika.

IMG_3109__1463043816_37.205.105.188Mladima su se predstavili i Holcim, Murexin, Rockwool i TE Plomin, dok su prilike za edukaciju pružali SŠ Mate Blažine, Politehnika i Fakultet ekonomije i turizma iz Pule te Rudarsko – geološko – naftni fakultet iz Zagreba. Jutarnji program imao je naziv: “Daj ruku da pronađem pravo zanimanje.”

Galeriju slika možete pogledati ovdje.

Poslijepodnevni program u Holcimu ticao se tema zdravlja i sigurnosti, što su i Holcimovi prioriteti. Pripremljen je zanimljiv program, a posjetitelji su mogli zdravlje i sigurnost doživjeti na drugačiji način: fotografirati se sa vatrogasnom opremom ili na policijskom motoru. Crveni križ je učio kako šminkom predočiti realnu ozljedu, a okupljeni su mogli i saznati kako djecu zaštititi na internetu ili kako vježbati uz ispravne vježbe. Gorska služba spašavanja pokazala je zašto je ispravna obuća važna za planinarenje, a Hela Liverić je objasnila zašto je kozje mlijeko zdravo. Labinski srednjoškolci su se predstavili najnovijom aplikacijom kojom mir pobjeđuje nasilje, a mogli su se i degustirati fini namazi koje su spravili Društva gljivara Martinčica … U programu su sudjelovali još Centar za inkluziju, LAG Istočna Istra, obrt Merania i OPG Goran Zandel.

Povodom proslave postavljena je izložba „90+90“: s jedne strane stare fotografije od kojih je najstarija iz 1922. godine, a s druge strane vizije osnovnoškolaca o tome kako će tvornica izgledati za 90 godina. Navečer je u Koromačnu tradicionalno ponuđena maneštra s koromačem, a uz Šajetu se i zaplesalo.