Jučer, 10.travnja, u Rijeci se održala radionica u sklopu projekta “Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode”. Projekt je to udruge Bioteka u kojem će mladi raspravljati o aktualnim temama koje se odnose na politiku i mehanizme zaštite okoliša, zaštitu prirode i održivi razvoj, procjenu utjecaja na okoliš, ekološku mrežu zaštićenih područja Natura 2000, život u zaštićenim područjima, iskorištavanje potencijala okoliša u lokalnoj sredini te zelene poslove kao poslove 21. stoljeća.
Predviđeno trajanje projekta je 11 mjeseci, a glavni cilj je osnažiti mlade za aktivno sudjelovanje u prepoznavanju i rješavanju pitanja zaštite okoliša i prirode u lokalnim sredinama.

Osim u Rijeci, projekt se održava u još 3 grada: Zagreb, Osijek i Split.

Projekt se sastoji od 2 koraka:

  1. informativno-edukativna radionica na kojoj se sudionici susreću s postojećom okolišnom problematikom na lokalnom području. Bit će govora i o konkretnim problemima vezanim za zaštitu okoliša u lokalnim sredinama mladih
  2. provođenje istraživačkog, projektnog, aktivističkog i/ili okolišnog samostalnog rada mladih u lokalnim sredinama s ciljem rješavanja postojećih okolišnih ili problema zaštite prirode uz mentoriranje Udruge Bioteka tijekom cijelog trajanja samostalnog rada

U ime udruge, na radionici je jučer sudjelovala i naša Ana.

Nakon prvog zadatka koji je bio vrlo kreativan i poticao je sudionike na razmišljanje, uslijedio je  teorijski dio u kojem su mladi mogli saznati razliku između prirode i okoliša, čuti o okolišnim kapacitetima, upoznati se s Naturom 2000, informirati se o mogućnostima zaposlenja kroz zelene poslove, ali i o još puno zanimljivih informacija.