Treću godinu zaredom u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, na adresi Ilica 49, od 31. ožujka do 2. travnja održat će se konferencija o dobroj ekonomiji. Učenje o zadrugama i suradnji, društvenom poduzetništvu, plavoj ekonomiji, solidarnoj ekonomiji, lokalnim valutama te poštivanju različitosti i povjerenja u zajednicu samo su neke od tema konferencije. Pozitivnim pričama koje osnažuju lokalno društvo i primjerima dobre prakse ukazat će se na brojne modele i mogućnosti koji proizlaze iz dobre ekonomije, jer njezina bit je da ne inzistira samo na jednom ispravnom modelu, već da poštiva lokalne specifičnosti i društveni kontekst.

“Dobra ekonomija je ona ekonomija koja je dobra. To je ekonomija koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici; koja stvara obilje prilika i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih; koja prihvaća odgovornost, a njeguje solidarnost; koja pravedno koristi i dijeli resurse; koja poštuje održivost ekosustava.”

GOSTI KONFERENCIJE:
Gunter Pauli – tzv. “serijski poduzetnik”, autor i inicijator plave ekonomije. Prozvan “Steve Jobsom održivosti” od strane Le Point-a, Huffington Post-a i “Tasmanian Times”-a.
Andera Etxeberria– direktor odjela za komunikaciju Mondragona  (najveće svjetske zadruge iz španjolske regije Baskije s oko 75 tisuće zaposlenih)
Mark Shepard- član najveće zadruge na svijetu Organic Valley koja okuplja organske proizvođače hrane.
Olivier Bertrand- gradski vijećnik Grenoblea i predsjednik gradske vodovodne tvrtke Eaux de Grenoble koji prateći principe koncepata zajedničkih dobara gradsko područje opskrbljuje vodom.
Monica Usai- predstavnica međunarodne podružnice talijanske organizacije Libera Terra Mediterraneo; predstavit će socijalnu zadrugu koja na zaplijenjenim imanjima mafijaša pokreće proizvodnju pazeći na odgovornost prema okolišu, zaposlenicima i tržištu.L
Christian Hiß– inovator poduzeća Regionalwert AG, najbolji europski primjer uključivanja građana u podršku stvaranja društvenog poduzeća.

Treću konferenciju o dobroj ekonomiji organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s Platformom za dobru ekonomiju (u koju je i Alfa Albona uključena). Cijena ulaznice za trodnevnu konferenciju iznosi 90 kuna, dvodnevnu ulaznicu platit ćete 70 kuna dok ćete dnevnu ulaznicu dobiti po cijeni od 50 kuna. U cijenu ulaznica je uključen prijevod, ručak i kava.
Informacije o konferenciji možete pratiti i na Facebook stranici i na Facebook eventu.