Europska volonterska služba slavi svojih 20 godina postojanja, a za sve one koji prvi put čuju za pojam Europska volonterska služba krećemo ispočetka.

  • S koliko se godina mogu uključiti u Europsku volontersku službu?

Imaš li između 17 i 30 godina možeš iskusiti jedinstvenu priliku da iskusiš život u nekoj drugoj državi i volontiraš, učiš, putuješ, upoznaješ svijet.

  • Koliko dugo mogu biti uključen u EVS i koliko novaca mi treba?

U inozemstvu možeš boraviti između 2 tjedna i 12 mjeseci, a pritom će ti svi troškovi biti pokriveni iz Erasmus+ programa (put, smještaj, prehrana, lokalni prijevoz, osiguranje, džeparac, tečaj jezika, potpora za osobe s invaliditetom, viza ili boravišna dozvola).

evs20-banner_en

  • Čime se mogu baviti?

Možeš sam izabrati organizaciju u kojoj želiš volontirati. Organizacije mogu nuditi projekte koji se bave temama kao što su mladi, kultura, umjetnost, sport, djeca, dobrobit životinja, okoliš i slično. Ne trebaju ti nikakva posebna znanja ni kvalifikacije – dovoljna je tvoja motivacija i želja za sudjelovanjem. Na kraju svog iskustva stječeš i Youthpass certifikat kojim dokazuješ stečene kompetencije na kraju svog EVS iskustva.

  • Ali kako? Može ispočetka?

EVS projekt predstavlja partnerstvo između organizacije koja prima (receiving) i organizacije koja šalje volontere (sending organisation). Obje organizacije moraju biti akreditirane, što znači da su nacionalne agencije provjerile zadovoljavaju li organizacije kriterije kvalitete koje je Europska komisija postavila.

  • Gdje mogu provjeriti popis organizacija?

Organizacije možeš pronaći na linku. Najbolje bi bilo da kontaktiraš tebi najbližu organizaciju. Možeš se javiti i nama jer je Alfa Albona akreditirana kao organizacija pošiljatelj, primatelj i koordinator. Možeš provjeriti i listu otvorenih mogućnosti za EVS ovdje.

  • Htio/htjela bih proučiti tuđa iskustva. Gdje mogu malo više pročitati?

Hrvatska agencija za mobilnost prikupila je iskustva volontera koji su svoj EVS odradili u Hrvatskoj. Neke od njihovih iskustva i priča možeš pronaći ovdje.

12814532_862163913895015_2850245997879443897_n

Više informacija ovdje.

Ukoliko imaš kakva pitanja, javi nam se putem Facebooka (potraži: Alfa Albona) ili putem maila [email protected].

Alfa Albona ima 4-godišnje iskustvo s EVS-om. O dosadašnjem iskustvu udruge u slanju i primanju volontera čitaj na za to predviđenim linkovima.