Europski tjedan mladih je paneuropski događaj koji se obilježava od 27. travnja do 10. svibnja u 33 europske zemlje. U Hrvatskoj je obilježen u 9 hrvatskih gradova.

Dana  28. travnja 2015. godine Udruga za mlade Alfa Albona u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU te Gradom Labinom uključila se u obilježavanje Europskog tjedna mladih. Iz tog razloga, u prostorijama Gradske knjižnice Labin organizirana je Živa knjižnica u trajanju od 14:00 do 19:00 h.

Živa knjižnica je osmišljena tako da svi zainteresirani dolaze do određenih informacija i novih znanja vezanih uz mobilnost mladih. Knjige se posuđuju, vraćaju, a članovi se upisuju i čekaju da naslovi budu dostupni. Jedina je razlika što knjige nisu konvencionalne, nego su to živi ljudi od kojih su svi zainteresirani mogli saznati željene informacije iz prve ruke. U Labinu su se svi željni novih znanja mogli informirati o 11 različitih tema.

Tako je Tina Šarić iz Agencije za mobilnost i programe EU govorila o Erasmus+ programu, Đeni Pejčinović iz Hrvatskoj zavoda za zapošljavanje je mladima predstavljala Garanciju za mlade predstavljajući mjere za zapošljavanje mladih, Andrej Pevec iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je govorio o Informacijskom centru u Europskoj Uniji- EDIC-u, a Maja Biondić je predstavila svoje iskustvo vezano uz Europsku volontersku službu. Našao se tu i jedan sudionik treninga kojeg je udruga Alfa Albona organizirala prošle godine. Marko Pavičić je ispričao o svom iskustvu kroz temu „Put od treninga u Labinu do TOP 8 na Henkel Innovation Challenge-u”. Svoje iskustvo razmjene studenata i studiranja u inozemstvu su predstavili Saša Mogorović i Bojan Filipović. Živa knjižnica se pobrinula i za ljubitelje glazbe kroz temu „Rock’n’roll hodočašće“ člana benda The Orange Strips Borjana Batagelja, ali se našlo mjesta i za ljubitelje putovanja kroz iskustva putovanja u Tajland i volontiranja u Indiji kroz osjetila Gorana Načinovića, odnosno Jelene Batelić. Posljednja živa knjiga je bila Renata Kiršić koja je govorila o aktivizmu mladih kroz Savjet mladih te na taj način okupljenima predstavila Savjet mladih Grada Labina.

Galeriju slika možete pogledati ovdje.

Osim u Labinu, Živa knjižnica je organizirana u još 8 hrvatskih gradova. U Puli je Živu knjižnicu organizirala udruga Zum, u Rijeci Udruga UMKI i Centar tehničke kulture, u Zagrebu udruga Zamisli, u Karlovcu udruga Carpe diem, u Osijeku udruga PRONI, u Splitu udruga Info Zona, u Šibeniku udruga Mladi u EU, a u Vukovaru udruga MGMD.