Udruga za mlade Alfa Albona uspješno je provela razmjenu mladih “Art Pharmacy” sa sudionicima iz Hrvatske, Grčke i Španjolske koja se održala od 20. do 28. travnja 2015. u bivšem učeničkom domu RIŠ, budućoj Zgradi društvenog poduzetništva.
Glavni cilj projekta bio je istražiti i iskusiti umjetnost, produbiti znanje o europskom građanstvu i osjećaju europskog identiteta među mladima, razvijajući slijedeće vještine: umjetničko slikanje, kreativno razmišljanje, odlučivanje, pregovaranje, suradnju i timski rad.

Učenje temeljeno na neformalnim metodama održavalo se u multikulturalnom okruženju, a završni element razmjene bila je završna izvedba – performance svih sudionika. Jednosatni performance okupio je nekolicinu zainteresiranih, uključujući i goste iz Njemačke i Austrije, a sastojao se od tri dijela: performans zvuka, igra upoznavanja sa kulturom zemalja te završnog elementa, zagrljaja ispod sunca, sa porukom “Bez obzira na naše različitosti svi se isto smijemo i svi isto volimo ispod istog sunca”. Nakon performansa prisutni su mogli uživati u umjetničkim radovima sudionika, zajedničkom druženju te pozitivnim porukama sudionika o europskom građanstvu, aktivnom sudjelovanju te kulturnim razlikama i umjetnosti.
Unutar redovnog programa razmjene mladih sudionici su se imali prilike upoznati sa kulturnom baštinom Labina, posjetiti Narodni muzej te Stari grad, uživati na Sentoninoj šetnici i u našem Jadranskom moru, posjetili su i manifestaciju Voga Teleferika, a u slobodno vrijeme uživali u Rock Caffeu Labin te u šetnji gradom. Za vrijeme interkulturalnih večeri građani su imali prilike se upoznati sa grčkom i španjolskom kulturom, hranom i običajima, dok na hrvatskoj interkulturalnoj večeri sa Klapom Labin, čiji su članovi izveli nekolicinu pjesama u a capella izvedbi.
Nositelj ovog projekta bila je Udruga za mlade Alfa Albona u suradnji sa udrugom Hellenic Youth Participation iz Grčke i udrugom Casa Eslava iz Španjolske.

Projekt je financiran od strane Europske komisije kroz program Erasmus + .

Galeriju slika možete pogledati ovdje.