U sklopu projekata mobilnosti koje provodi Udruga za mlade Alfa Albona, u mjesecu srpnju započeo je projekt unutar ključne aktivnosti Mobilnost mladih, pod nazivom SPY- special project for youth u sklopu kojeg je Labin, odnosno Tunarica postao dom četvorici volontera iz četiri različite zemlje. Udruga za mlade Alfa Albona ovim je projektom ugostila Haralambiu Miller sa Cipra, Samuel Josepha iz Francuske, Vilmu Sofiju iz Finske te Tiaga Miguel Moreira Fernandes iz Portugala.

Volonteri će biti na usluzi grupama koje će ljetovati u ljetnim kampovima koju su organizirane u suradnji udruge za mlade Alfa Albona i Service Volontaire International iz Belgije. Volonteri će sudjelovati u organizaciji događaja kao što su internacionalne večere i večeri grupnih igara, a cilj je promovirati otvorenost prema različitim kulturama, suradnju među različitim zemljama i aktivnosti vezane uz očuvanje okoliša.  Jedan od zadataka će im biti i brinuti se o kampu, što uključuje ličenje, crtanje ili pak čišćenje plaža i šume. Volonteri će također biti uključeni u lokalnu zajednicu uključivanjem u aktivnosti koje će organizirati udruga, no bit će i tehnička podrška u organiziranju radionica koje se bave reuse i recycle metodom.

Volonteri će pomoći i u organizaciji izložbi za mlade, pomoći pri ugošćavanju mladih umjetnika te pomoći pri organiziranju koncerata. Zadnje, no ne i najmanje važno je i širenje vijesti, odnosno promoviranje Europske volonterske službe.

Projekt je financiran putem Erasmus + programa unutar kojeg su volonterima pokriveni troškovi smještaja, prijevoza, đeparca, učenja hrvatskog jezika, a dobivaju i novac za hranu.

Udruga za mlade Alfa Albona akreditirana je organizacija za primanje, slanje i koordinaciju volontera te se za sva pitanja unutar Europske volonterske službe možete obratiti na službeni mail [email protected].

Više o programima mobilnosti možete saznati OVDJE.