U razdoblju od 26. do 30. kolovoza 2019. godine Udruga za mlade Alfa Albona u svom ljetnom kampu u Tunarici nedaleko Labina, ugostila je mlade ljude iz pet zemalja Europe. Na treningu o društvenom poduzetništvu naziva “(Re)start the future” sudjelovali su mladi iz Poljske, Slovenije, Italije, Slovačke i Hrvatske.

Kroz pet dana održavanja treninga sudionici su se imali prilike pobliže upoznati sa terminom društvenog poduzetništva i društvenih inovacija te detaljnije razraditi ove teme i prenijeti ih na situaciju u vlastitoj zemlji. Stečeno znanje sudionici su upotrijebili u izradi vlastitih ideja za rješavanje problematike i poboljšanje društvene situacije u svojim gradovima, na lokalnoj ili čak na nacionalnoj razini. Kombinacijom različitih pristupa i metoda pri održavanju radionica – grupni radovi, interaktivna šetnja, predavanja –  sudionike se htjelo navesti na kritičko razmišljanje i sagledavanje realnog stanja na lokalnoj, ali i globalnoj razini.

Također, jedan od najzanimljivijih i najvažnijih dijelova treninga bio je terenski rad odnosno posjeta Socijalnoj zadruzi Humana Nova Istra gdje su sudionici iz prve ruke imali prilike upoznati se sa načinom rada, prilikama, ali i preprekama sa kojima se susreće jedno takvo društveno poduzeće. Sudionici su se upoznali sa radom Second hand shopa Humana Nova Istra koji se nalazi na Trgu rudara te sa radom sortirnice u vlasništvu Zadruge.

Osim o samom društvenom poduzetništvu i terminologiji vezanoj uz isto, sudionici su u sklopu treninga imali prilike naučiti i mnoge druge stvari: detaljnije su upoznali grad Labin kroz Noćni razgled starog grada i degustaciju lokalnih delicija, upoznali su se sa ostalim sudionicima i razmijenili iskustva, sklopili prijateljstva te dogovorili neke daljnje susrete i potencijalne suradnje.

Trening u Tunarici zapravo je drugi dio projekta, prvi trening održao se u travnju u Murskoj Soboti u Sloveniji.

Projekt se provodi u partnerstvu sa Društvom Connect iz Slovenije, dio je Erasmus+ programa, a odobren je od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Izvor fotografija: Alfa Albona