Slijedeći tjedan u kampu Tunarica održat će se razmjena mladih „Open Europe for young professionals“.
Od 01. do 08. kolovoza 2017. godine Udruga za mlade Alfa Albona ugostiti će 24 mladih iz 4 različite zemlje: Hrvatske, Španjolske, Italije i Grčke na projektu razmjene mladih pod naslovom „Open Europe for young professionals“.
Osnovni cilj je poticanje sudjelovanja mladih, aktivno građanstvo i otvaranje za druge zemlje kroz različite aspekte mogućnosti mobilnosti. Ovaj je projekt zamišljen kao izravni odgovor na potrebu suzbijanja porasta nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji, posebice stope nezaposlenosti među mladim osobama u Španjolskoj, Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji, zemljama s najvećom stopom nezaposlenosti u EU gdje će sudionici iz istih od 01. do 08. kolovoza usavršavati prezentacijske i jezične vještine te se informirati o međunarodnim mogućnostima volontiranja, studiranja ili rada u
inozemstvu.

3 medijska slikaSudionici će uglavnom surađivati ​​s mladima koji su bili izravno uključeni u međunarodne prilike kako bi čuli priče i vidjeli kako međunarodna prilika može pozitivno utjecati na život mladih ljudi. Također, imat će priliku upoznati ljude iz drugih zemalja EU koji imaju visoku stopu nezaposlenosti i vidjeti kako je to utjecalo na njihove živote, te usporediti njihovu situaciju na osobnoj razini, ali i na razini EU.
Ovaj projekt predstavlja veliku priliku za mlade ljude da saznaju više i educiraju se o nekoj drugoj zemlji, kulturi, jeziku, prošire svoje horizonte, dobiju nove ideje za budućnost i vide sebe kao dio većeg kolektiva i veće mogućnosti unutar EU.
Ciljevi projekata su: promicanje prilika za mobilnost, osvještavanje mladih ljudi o ponudama za zapošljavanje, vježbeničkim praksama, programima volontiranja (s posebnim osvrtom na europsku volontersku službu) i dostupnoj podršci u različitim područjima, regijama i zemljama, primjerice kroz usluge i sheme koje potiču ljude da se kreću i rade unutar EU. Ova razmjena mladih osigurat će dostupnost odgovarajuće pomoći kako bi pomogla mladima da pronađu mogućnosti mobilnosti u nekom drugom području ili državi članici. Ostali ciljevi su smanjenje nezaposlenosti mladih i jačanje vlastitog razvoja, prezentacije i jezičnih vještina.
Međunarodna razmjena nudi obrazovni i kulturni razvoj zajednice, pokazat će optimizam, donijeti međunarodnu atmosferu, podići svijest o kulturnim razlikama i važnosti građanstva i aktivnog sudjelovanja EU te promicati Erasmus + program i mogućnosti mobilnosti unutar njega.
Projekt je financiran kroz program Erasmus + putem Agencije za mobilnost i programe EU.