U razdoblju od 19. do 24. rujna 2021. godine, Anja je u ime Alfa Albone sudjelovala na godišnjem sastanku članica mreže organizacija Platform Network. Sastanak se održao u njemačkom gradiću Neuerburg, a dio aktivnosti provodio se i u Luksemburgu. Osim upoznavanja sa organizacijama članicama, imali smo priliku podbrobnije upoznati oosbe koje rade s mladima, njihove dosadašnje i buduće aktivnosti te iz prve ruke vidjeli kako funkcionira rad s mladima na terenu – u Njemačkoj i u Luksemburgu. Ono što za sada možemo reći je da smo proširili svoju mrežu partnerskih organizacija te uspostavili temelje za buduću uspješnu suradnju sa nekima od njih.

Što je to Platform Network?

To je neformalna mreža za suradnju unutar sektora mladih između regija, općina i država u Europi. Osnovana je daleke 1986. godine u Luksemburgu. Sve do danas, članice mreže svake godine osmišljaju razne aktivnosti s ciljem organiziranja međunarodne mobilnosti mladih i razmjene iskustva. Više o mreži pronađite ovdje.

Tko su članovi mreže?

Institucije i organizacije u sektoru mladih koji predstavljaju državu, regiju ili lokalnu zajednicu. U načelu može postojati više od jednog člana iz neke zemlje, ali ne na preklapajućim razinama uprave. 

Aktivnosti koje provode članovi mreže većinom se baziraju na aktivnostima za mlade od 13 do 30 godina.

Alfa Albona je 2021. godine podnijela zahtjev za članstvo u mreži. Pravilo mreže kaže da će to moći postati iduće godine ukoliko bude aktivno sudjelovala u aktivnostima mreže. Time ćemo postati prva organizacija iz Hrvatske koja je ušla u mrežu.

Članovi mreže sastaju se jednom godišnje na Godišnjem sastanku te raspravljaju o prošlogodišnjim uspjesima, ali i dogovaraju nove suradnje, projekte i aktivnosti. Domaćin sastanka svake se godine mijenja i seli u neku od organizacija članica.