U razdoblju od 10. do 18. rujna 2021. godine u Berlinu se održao prvi dio treninga za osobe koje rade s mladima pod nazivom „FACT- Facilitators Are Coming Together“.

Na treningu je trebalo sudjelovati 24 sudionika (po 3 iz 8 europskih zemalja), no zbog situacije sa korona virusom uspješno se sastalo njih 13 i to osobe koje rade s mladima iz Španjolske, Rumunjske, Njemačke, Portugala, Cipra, Italije i Hrvatske. Hrvatsku su u ime udruge Alfa Albona predstavljale tri djevojke: Karla Tavić i Hana Rašek iz Labina te Azra Ayyash iz Zagreba.

Cilj treninga bio je unaprjeđenje metoda i vještina voditelja („facilitatora“),  razmjena znanja među mladima te razvijanje međunarodne suradnje. Program je koncipiran na način da su se održavale razne radionice, izlaganja, predavanja ili igre. Neke od obrađenih tema kroz koje su sudionici stjecali dodatno znanje i vještine bile su kako prebroditi strah od javnog nastupa, suradnja u grupnom radu, kreativno rješavanje problema te aktivno slušanje i empatija.

Uz sve navedene zanimljive teme, sudionici su imali priliku razgledati i upoznati Berlin i njegove kulturne i povijesne znamenitosti, ali i saznati nešto više o zemljama sudionicama tijekom interkulturalne večeri gdje su probali originalna jela iz pojedine države, slušali njihovu tradicionalnu glazbu, upoznali se s njihovim plesovima i slično.

Nakon povratka u Hrvatsku, djevojke su stečena znanja s treninga u Berlinu prenijela na srednjoškolce Učeničkog doma Pula te kroz interaktivnu radionicu i igru putem neformalnog učenja dale im mogućnost da razviju svoje vještine javnog nastupanja koje će im itekako koristiti u daljnjem školovanju. Da se učenicima radionica iznimno dopala, vidjelo se po pozitivnim komentarima i reakcijama u anketi gdje su napisali da im je bilo jako poučno, zanimljivo te da bi i sami voljeli u budućnosti sudjelovati u takvim projektima poput ovog u Berlinu.